Zupa krem z batatów i marchewki. Z klopsikami z indyka.

Zupa krem z batatów to danie lekkostrawne, zdrowe ale sycące. A połączenie słodkich ziemniaków z marchewką i mlekiem to po prostu niebo w gębie. A dodatkiem stawiającym kropkę nad „i” są właśnie klopsiki z indyka. Taką zupę śmiało mogą jeść dzieci czy osoby na diecie lekkostrawnej. Samo przygotowanie jej nie jest skomplikowane. Zapraszam 🙂

Krem z batatów. Składniki:

Zupa:
– Bataty 3 szt.
– Marchewka 4 szt.
– Bulion ( najlepiej warzywny ) około 2 litry
– Mleko ( może być również kokosowe ) 300 ml
– Sól do smaku

Klopsiki:
– Mięso mielone z fileta z indyka 1 kg
– Jajko 1 szt
– Natka pietruszki 1 pęczek
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynamy od obrania batatów i marchewki. Następnie kroimy je na dowolne kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

W między czasie przygotujemy klopsiki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę.

W drugim garnku gotujemy lekko posoloną wodę. Z wyrobionego mięsa forujemy klopsiki. Następnie wrzucamy je na wrzątek porcjami, gotujemy około 5 minut. Klopsiki już mamy gotowe więc wracamy do zupy.

Gdy bataty i marchewki są już miękkie. Dodajemy do zupy mleko i miksujemy wszystko blenderem na krem. Następnie przyprawiamy solą i nasz krem z batatów gotowy!

Podajemy w głębokim talerzu razem z klopsikami i natką pietruszki. Smacznego!!

Jeżeli macie ochotę na inną zupę krem polecam z pieczonego kalafiora.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *