Dziurawiec. Napar oraz jego właściwości lecznicze.

Dziurawiec zwany inaczej jako ziele świętojańskie był stosowany już w starożytności. Stosowano go w przypadku ran, oparzeń, wrzodów i problemów z układem trawiennym. Z tekstu poniżej dowiecie się jakie jakie ma właściwości lecznicze oraz jak przygotować z niego napar. Zapraszam 🙂

Dziurawiec – właściwości:

W dziurawcu za jego lecznicze właściwości jest odpowiedzialne wiele substancji. Po za nimi znajdziemy też w nim olejki eteryczne, witaminy A i C, pektyny, cukry, sole mineralne i kwasy organiczne.

Posiada on następujące właściwości:
– działa rozkurczowo na mięśnie gładkie w przewodzie pokarmowym
– pomaga uporać się z bólem brzucha, biegunką i wzdęciami
– ma działania uspokajające i przeciwdepresyjne
– wywar z dziurawca można stosować zamiast toniku do skóry trądzikowej
– pomaga w stanach zapalnych dziąseł, jamy ustnej i gardła ( poprzez płukanie)
– pomaga w stanach zapalnych żołądka oraz błony śluzowej jelit
– posiada działania moczopędne

Napar z dziurawca:

Do wykonania naparu potrzebujemy 1 łyżeczkę suszonego dziurawca oraz 2 szklanki wrzącej wody.

Zalewamy dziurawiec wrzącą wodą. Następnie zostawiamy pod przykryciem do zaparzenia na około 15 minut. Po tym czasie można już napar spożywać.

Zalecane jest picie naparu z dziurawca 2 -3 raz dziennie po pół szklanki. Wypity przed posiłkiem pobudza wydzielanie soków trawiennych, a wypity po posiłku pobudza układ trawienny i zapobiega wzdęciom.

Ważne aby przy kuracji dziurawcem nie przebywać długotrwale na słońcu, ponieważ łatwiej doznać poparzeń. Gdyż w dziurawcu hipercyna zwiększa wrażliwość na światło słoneczne.

Również dziurawca nie należy stosować przy chemioterapii oraz podczas przyjmowania leków przeciwdepresyjnych.

Mam nadzieję, że te informacje Wam się przydadzą. Ja zapraszam Was jeszcze do tekstu o Melisie gdzie przedstawiam nie tylko jej właściwości uspokajające.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *