Szakszuka ze szparagami to idealna propozycja na wiosenne i śniadanie. Szakszuka chyba jest znana prawie każdemu, ale czy próbowaliście ją jeść ze szparagami? Zjecie raz a wrócicie do niej za każdym razem jak będziecie mieli szparagi 🙂
Szakszuka ze szparagami. Składniki:
Pęczek szparagów
Cebula czerwona
Czosnek 2 ząbki
Papryka czerwona 1 szt.
Papryka wędzona 1 łyżeczka
Kminek mielony 1 łyżeczka
Pomidory 4 szt.
Jajka 4 szt
Szczypiorek
Świeża kolendra
Oliwa
Sól oraz pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zaczynamy od szparagów. Na początku je porządnie myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy dodajemy do niej dwa rozgniecione ząbki czosnku. Gdy oliwa się rozgrzeje dodajemy na patelnie szparagi i podsmażamy je z każdej strony.
W między czasie kroimy paprykę w kostkę oraz cebulę w pióra. Gdy szparagi się podsmażą przekładamy je na talerz a czosnek wyrzucamy. A na rozgrzaną oliwę przerzucamy cebulę wraz z papryką i podsmażamy przez około 2 minuty.
Podczas gdy cebula z papryką się podsmaża sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki. Gdy pomidory się parzą na patelnie dodajemy przyprawy: wędzoną paprykę oraz kminek. Całość mieszamy i dalej smażymy.
Obrane pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie. Podsmażamy przez 5 minut. Następnie na pomidory wbijamy 4 jajka, przyprawiamy solą oraz pieprzem i przykrywamy patelnie i podsmażamy na małym ogniu przez około 5 minut.
Nasza szakszuka się smaży a my nie przestajemy działać, siekamy drobno szczypiorek, kroimy świeżą kolendrę oraz szparagi. Szparagi kroimy na kawałki zostawiając całe główki.
Gdy szakszuka jest już gotowa nie pozostaje Nam nic innego jak dodać na nią pokrojone szparagi i posypać to wszystko szczypiorkiem i kolendrą. Proste nie? Szakszuka za szparagami gotowa! Smacznego 🙂
Oczywiście dajcie znać w komentarzach jak smakowała a na dole możecie taj obejrzeć filmik, w którym pokazuje jak ją przygotować:
Najnowsze komentarze