Dziś przedstawiam Wam makaron ze szparagami! Proste połączenie kilku składników z zielonymi szparagami to niebo w gębie. Koniecznie musicie spróbować 🙂
Makaron ze szparagami. Składniki:
Zielone szparagi 1/2 pęczka
Makaron tagliatelle 200g
Prażone pistacje 20-30g
Tarty parmezan 30g
Woda z gotowania makaronu 1/3 szklanki
Czosnek 2 ząbki
Sok z 1/2 cytryny
Oliwa
Sposób przygotowania:
Przygotowanie naszego obiadu zaczynamy od ugotowania makaronu. W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Gdy ona się rozgrzewa to kroimy na pół wcześniej umyte szparagi, oczywiście już bez zdrewniałych końcówek.
Gdy oliwa jest rozgrzana przekładamy na patelnie szparagi i podsmażamy je. W między czasie siekamy sobie pistacje – je również dodajemy na patelnie i podsmażamy ze szparagami. Następnie na patelnie dodajemy rozgnieciony czosnek (nie musi być obrany, potrzebujemy go aby oddał aromat, przed podaniem dania i tak go wyciągniemy). Do całości dodajemy sok z 1/2 cytryny i wszystko podsmażamy przez 3 minut.
Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy przez 2 minuty. Następnie dodajmy parmezan i cały czas mieszając dodajemy wodę z gotowania makaronu. Czekamy aż parmezan się rozpuści i stworzy z wodą sos. Danie mamy gotowe od razu przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i zajadamy. Makaron ze szparagami mamy już gotowy! Smacznego 😉
Oczywiście dajcie znać jak Wam smakował a ja poniżej zostawiam Wam jeszcze filmik, w którym pokazuje jak przygotować to danie:
Najnowsze komentarze