Sałatka z rukolą, mango i granatem. Szybka i smaczna.

Sałatka z rukolą to przepis na lekki, szybki i bardzo pyszny posiłek. Sprawdza się dobrze zarówno jako drugie śniadanie i lekka kolacja. W tej sałatce połączymy różne smaki. Mango i granat to azjatyckie smaki a rukola i mozzarella śródziemnomorskie. Całość dopełni sałata lodowa wraz z pomidorkami koktajlowymi. Wszystko delikatnie polane oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zapytacie jak smakuje takie połączenie? Dla mnie genialnie i często wracam do tej sałatki. Na pewno warto jej spróbować. Zapraszam.

Sałatka z rukolą. Składniki:


– Rukola 100 g
– Sałata lodowa 200 g
– Mango 1 szt
– Granat świeże pestki z 1/2 szt
– Mozzarella w zalewie 80 g
– Pomidorki koktajlowe 60 g
– Sok z 1/2 cytryny
– Oliwa z oliwek 3 łyżki
– Grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Tak jak wspomniałem na samym wstępie, a nawet tytule sałatkę bardzo szybko się przygotowuje. Za chwilę sami się przekonacie, zapraszam.

Na początku naszych przygotowań rwiemy sałatę lodową na mniejsze kawałki (nie kroimy jej nożem bo będzie gorzka). Następnie porwaną sałatę i rukole myjemy, osuszamy i przekładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę.

Teraz obieramy mango i kroimy w kostkę. Granata również obieramy a pestki przekładamy do małej miseczki. Będą nam potrzebne trochę później. Pokrojone mango układamy na sałatę i rukole.

Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Również dodajemy do sałatki. Mozzarelle odsączamy z zalewy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kolejno dodajemy ją do naszej sałatki. Teraz gdy mamy prawie wszystko gotowe dodajemy wcześniej przygotowane pestki z granatu.

Z połówki cytryny wyciskamy sok i łączymy go z oliwką z oliwek. Następnie polewamy naszą sałatkę. Na sam koniec całą sałatkę posypujemy grubo mielonym pieprzem. I nasza sałatka z rukolą gotowa! Smacznego!!

Mówiłem, że szybkie i proste? Koniecznie dajcie znać jak Wam smakuje takie połączenie. A jeżeli jesteście ciekawi innych niestandardowych połączeń w sałatkach to polecam sałatka z borówkami, rukolą i serem kozim.

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *