Ciasto na pizze z mąki orkiszowej

Każdy z nas chyba lubi i pozwala sobie czasami na pizze ? Ja dzisiaj zaprezentuje ją trochę w innym wydaniu, zdrowszym 🙂
Zapytacie dlaczego akurat mąka orkiszowa ? Już wszystko tłumacze 🙂
Nasz organizm potrzebuje błonnika, który wspomaga pracę jelit a mąka orkiszowa jest bogata w błonnik. Orkisz również zapewnia nasycenie na długo, więc dłużej nie będziemy głodni. Oprócz błonnika mąka orkiszowa to źródło żelaza, wapnia, cynku, potasu oraz witamin z grupy B i PP. Dodatkowo gluten w mące orkiszowej jest bardziej tolerowany niż w mące pszennej nawet dla osób, które mają problem z tolerancją glutenu. Ale koniec tej teorii, bierzemy się do działania 🙂

Do przygotowania ciasta na pizze potrzebujesz (2 porcje) :
– Mąka orkiszowa ok. 500 g (1600 kcal)
– Woda 2 szklanki ( 0 kcal)
– Drożdże 10 g ( 32,5 kcal )
– Sól 10 g ( 0 kcal )
– Cukier szczypta ok 5 g ( 19,3 kcal )
Łącznie kcal: 1651,8
Jedna porcja kcal: 825,9

Sposób przygotowania:

Zrobienie ciasta na pizze zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Do małej miseczki dodajemy drożdże, cukier i jedną łyżkę mąki, wszystko zalewamy 100 ml wody i energicznie mieszamy. Gdy na wierzchu pojawią się bąble/pianka to znaczy, że drożdże zaczęły swoją pracę. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 min. Gdy już czas oczekiwania minie, zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość nawet dwukrotnie i jest gotowy do dalszego działania. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj ciasto dodając stopniowo wody. Ciasto wyrabiamy ruchem zewnętrznym do środka ( zbieramy ciasto z zewnątrz do środka i ugniatamy). Staramy się doprowadzić ciasto do miękkiej konsystencji i gdy będzie odchodzić od rąk. Jeżeli ciasto lepi się do rąk to dodajemy mąki, jeżeli jest za twarde lub nie lepi się wcale dodajemy wody. Po wyrobieniu dzielimy ciasto na dwie części i odstawiamy na 20 min do lodówki pod przykryciem.

Gdy ciasto już jest gotowe możemy zacząć myśleć nad ulubionymi składnikami. W moim przypadku była to żywiecka kiełbasa, pieczarki i ser mozzarella. Ale nie narzucam Wam składników 🙂 Jedynie podzielę się z Wami jeszcze szybkim przepisem na sos pomidorowy nadający się na spód pizzy a także do polania po wypieku.

Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebujesz ( 2 porcje ) :
– Pomidory w puszcze 400 g ( 92 kcal )
– Sól pół łyżeczki ok 3 g ( 0 kcal )
– Cukier pół łyżeczki ok 3 g ( 10 kcal )
– Pieprz ok 3 g ( 6,5 kcal )
– Papryka słodka 3 g (7,5 kcal )
– Oregano 1 łyżeczka ( 3 kcal )
– Bazylia 1 łyżeczka ( 10 kcal )
– Czosnek 1 ząbek ( 12 kcal )
Łącznie kcal: 141
Jedna porcja kcal: 70,5

Sposób przygotowania:
Przygotowanie sosu jest banalnie proste i potrzebujemy do tego blender 🙂 Wrzucamy wszystkie składniki i blendujemy do uzyskania jednolitej masy i gotowe 🙂

Gdy już ułożycie swoje ulubione składniki do pizzy wystarczy ją wypiec w piekarniku 220-250 stopni, a czas pieczenia zależy również od piekarników, jednak powinien być w granicach 12-18 min.

Dajcie znać w komentarzach lub na stronie na Facebooku jak Wam poszło z ciastem na pizze oraz jakie są wasze ulubione składniki 🙂 Smacznego !!!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *