Lemoniada z rabarbaru.

Coś ostatnio bierze mnie na produkty sezonowe ale to chyba dobrze bo zawsze to urozmaicenie naszego menu 🙂 Dziś prezentuje się lemoniada z rabarbaru, lekko kwaskowata. Idealnie sprawdzająca się w ciepłe dni. Gasi pragnienie, zaskakuje smakiem oraz kolorem. Zapraszam 🙂

Lemoniada z rabarbaru. Składniki:


– Rabarbar 250g
– Miód 50 g
– Sok z 1 cytryny
– Woda
– Świeża mięta do dekoracji
– Lód

Sposób przygotowania:

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki ale nie obieramy. Przekładamy go do małego garnka. Dodajemy 300 ml wody oraz miód i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie rabarbar przecedzamy przez sitko a sam rabarbar wyrzucamy nie będzie Nam potrzebny. Mamy przygotowaną bazę do Naszej lemoniady, teraz trzeba ją ostudzić.

Gdy ostygnie dodajemy do niej sok z cytryny i przelewamy do naczynia, w którym będziemy ją podawać. Uzupełniamy wodą tutaj macie dowolność, zależy to od Waszych preferencji czy użyjecie wody gazowanej czy nie. Dodajemy do naczynia świeżą mięte oraz dużo kostek lodu. Tak powstała lemoniada z rabarbaru.
Nic tylko przelewać do szklanek i pić 🙂

A gdybyście szukali pomysłu na jakaś inną lemoniadę to klikając tutaj znajdziecie kilka fajnych propozycji. Jeżeli macie ochotę nie tylko czytać moje przepisy ale również zobaczyć jak ja je przygotowuje zapraszam Was na mój kanał na YouTube, który znajdziecie klikając tutaj.

 

3 komentarze

  1. Zatwierdzam przepyszność tej lemoniady. Polecam zapełnić szklankę kruszonym lodem, dolać lemoniadę, ale zostawić troszkę miejsca na górze jeszcze i zalać odrobinką jakiegoś słodkiego napoju, ja korzystałem ze Schweppsa Citrus Mixa i było bardzo orzeźwiające i smaczne.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.