Dziś przygotowałem dla Was kolejne proste wykonaniu śniadanie a jest nim pieczone awokado. Jeżeli nigdy wcześniej nie próbowaliście pieczonego awokado to teraz jest Wasza szansa. A jeżeli lubicie i często jecie awokado to danie to jest dla Was stworzone 😉 Ta prosta w wykonaniu propozycja sprawdzi się też dobrze w formie kolacji. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam 🙂
Pieczone awokado. Składniki:
– Awokado 1 szt. duże
– Jajka 2 małe
– Chili w proszku szczypta
– Boczek wędzony cienkie plastry
– Sczypiorek posiekany 2 łyżeczki
– Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na samym początku przygotowywania naszego awokado rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
W między czasie przekrajamy awokado na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką ostrożnie wydrążamy część miąższu z oby połówek awokado, tak aby zmieściły Nam się tam jajka.
Następnie tak przygotowane połówki awokado ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce tak aby się nie przewróciły. Teraz ostrożnie rozbijamy jajko i wykładamy po jednym do obu połówek awokado. Posypujemy jajka chili oraz solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut lub do ścięcia się jajka. Po tym czasie nasze pieczone awokado jest gotowe! Smacznego 🙂
Jak często jecie awokado? Często? Sprawdźcie jeszcze przepis na pastę z awokado, którą zrobicie w 15 minut! Przepis znajdziecie tutaj.
Gdybyście jeszcze nie wiedzieli to oprócz bloga prowadzę jeszcze vbloga na YouTube i zapraszam Was serdecznie do śledzenia na bieżąco oraz zasubskrybowania mojego kanału! A gdy dodatkowo klikniecie przycisk dzwoneczka to YouTube będzie Was powiadamiać o wszystkich nowościach, które pojawią się na kanale. Mój kanał znajdziecie tutaj.
Najnowsze komentarze