Sałatka z chorizo, kurczakiem i mozzarellą.

Dziś w moich propozycjach szybka sałatka z chorizo. Podsmażana hiszpańska kiełbasa chorizo w połączeniu z mozzarellą robi robotę a dodatkowy kurczak w curry sprawia, że sałatka jest sycąca. Zresztą za chwilę sami się przekonacie jak szybko się ją przygotowuje. Zapraszam 🙂

Do przygotowania sałatki z chorizo potrzebujesz ( 4 – 6 ) porcji:


– Kiełbasa chorizo 100 g
– Filet z kurczaka 200 g
– Sałata masłowa 150 g
– Sałata lodowa 250 g
– Mozzarella 100 g
– Szczypiorek 1 pęczek
– Curry 2 łyżeczki
– Oliwa
– Pieprz grubo mielony

Sałatka z chorizo, sposób przygotowania:

Przygotowania naszej sałatki zaczynamy od pokrojenie fileta z kurczaka w kostkę a następnie przekładamy go do miski i mieszamy z curry i jedną łyżką oliwy. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy na ok. 20 minut aby się zaprzyjaźnił z przyprawą.

W między czasie chorizo kroimy na cienkie plastry i podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni do momentu wytopienia się tłuszczu i przyrumienienia się kiełbasy. Chorizo ściągamy z patelni i czekamy aż lekko przestygnie.

Gdy kiełbasa nam stygnie na tej samej patelni podsmażamy kurczaka. Jego również zostawiamy aby lekko przestygł. W między czasie obie sałaty myjemy i suszymy a szczypiorek drobno siekamy.

Sałaty rwiemy na kawałki i układamy w naczyniu, w którym planujemy podać naszą sałatkę. Na nie rozkładamy kiełbasę i kurczaka. Dodajemy porwaną mozzarelle. Następnie posypujemy sałatkę szczypiorkiem. Na sam koniec dodajemy grubo mielony pieprz i polewamy odrobiną oliwy. Nasza sałatka gotowa 🙂 Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *