Kotlety drobiowe z kalarepą i pieczone młode ziemniaki.

Dziś mam dla Was kolejną propozycję na ciekawy obiad- kotlety drobiowe z dodatkiem kalarepy w towarzystwie pieczonych młodych ziemniaków. Sezon na kalarepę jest a młode ziemniaki tez już kupicie w każdym warzywniaku więc warto to wykorzystać. Kotlety, które przygotowałem są z drobiowego mięsa mielonego ale nie smażyłem ich. Żeby uniknąć nadmiaru tłuszczu upiekłem je w piekarniku. Jesteście ciekawi jak smakuje takie połączenie? Jeżeli tak, to zapraszam 🙂

Kotlety drobiowe. Składniki:


– Mielone mięso drobiowe 300 g
– Obrana kalarepa 100 g
– Cebula 1 szt.
– Posiekany koperek 3 łyżki
– Posiekana natka pietruszki 2 łyżki
– Żółtko 1 szt.
– Sól oraz pieprz do smaku
– Młode ziemniaki 500 g
– Suszony tymianek 2 łyżeczki
– Olej

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynamy od kotletów. Kalarepę ścieramy na tarce o małych oczkach i odstawiamy na kilka minut aby puściła wodę. W między czasie siekamy drobno cebulę.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, natkę pietruszki, koperek, żółtko raz odciśniętą z nadmiaru wody kalarepę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.

Gdy kotlety mamy przygotowane ( ale nie wrzucone do piekarnika ) bierzemy się za nasze ziemniaki. Dokładnie je myjemy i osuszamy ( nie obieramy ). Następnie każdego ziemniaka nacinamy co kilka milimetrów ale nie przecinamy do końca. Wszystkie ponacinane ziemniaki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do nich suszony tymianek oraz odrobinę oleju. Następnie mieszamy je i układamy na blaszce. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut.

Teraz już wiecie jak przygotować kotlety drobiowe z kalarepą i upiec do tego młode ziemniaki 🙂 Jeżeli macie dość duży piekarnik to możecie piec kotlety i ziemniaki jednocześnie, dokładając kotlety w odpowiednim czasie. Jeżeli jednak nie możecie piec jednocześnie zacznijcie od ziemniaków, one dłużej będą ciepłe 🙂 Tak czy inaczej gwarantuje Wam, że obiad będzie bardzo dobry. Smacznego!!

A gdybyście kupli kalarepę razem z liśćmi to nie wyrzucajcie ich! Są bardzo wartościowe. Zróbcie z nich na przykład sałatkę. Przepis na sałatkę z liśćmi kalarepy znajdziecie klikając tutaj.

 

2 komentarze

  1. WOW! Wygląda niesamowicie. Nigdy nie myślałem o dodaniu kalarepy do kotletów mielonych. Zazwyczaj dodawałem paprykę i pieczarki. Podoba mi się też sposób w jaki naciąłeś ziemniaki. Całość wygląda bardzo smacznie i apetycznie.

     
    • Dziękuje 🙂 koniecznie spróbuj bo nie tylko wygląda ale też jest smaczne 🙂 Pozdrawiam!

       

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *