Dziś troszkę azjatyckiej nutki ale takiej, która wydaje mi się spodoba się nie tylko fanom tej kuchni. Pokaże Wam jak przygotować sos mango chili. Nazwa może wydawać się bardzo egzotyczna, ale sami się przekonacie jak łatwo się go przygotowuje 😉 Zapraszam 🙂
Sos mango chili. Składniki:
Dojrzałe mango 1 szt.
Imbir kawałek ok. 3 cm
Czosnek 1 ząbek
Sok z 1/2 limonki
Płatki chili 1/4 łyżeczki lub pół papryczki chili
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania i odkrojenia od pestki mango, które przerzucamy do pojemnika blendera. Następnie obieramy imbir i drobno siekamy, go również przekładamy do pojemnika. Czosnek również bardzo drobno siekamy i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonki, sól oraz chili. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i nasz sos gotowy! Smacznego!!
Zapytacie mnie do czego go używać? Idealnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej, do burgerów, do kanapek, owoców morza oraz grillowanych mięs i jako dip do frytek.
A jeżeli macie ochotę to sprawdźcie też moje Tik Toka, którego znajdziecie klikając tutaj.
Najnowsze komentarze