Dziś przygotowałem dla Was smażone szparagi z pieczarkami, ciecierzycą oraz cebulą. To danie jest szybkie w przygotowaniu i doskonale sprawdza się jako ciepła kolacja ale też bardzo dobrze smakuje na zimno więc jest dobrą pozycją do lunchboxa jako drugie śniadanie do pracy. Jesteście ciekawi jak smakują smażone szparagi z pieczarkami? To zapraszam!!

Smażone szparagi. Składniki:
– Zielone szparagi 200 g
– Pieczarki 150 g
– Ciecierzyca z puszki lub ugotowana 100 g
– Cebula 1 szt.
– Oliwa z oliwek
– Sól do smaku

Sposób przygotowania:
Nasze danie w całości wykonamy na patelni więc nie będzie dużo sprzątania 🙂
Na początek na patelni rozgrzewamy oliwę. W między czasie cebulę kroimy w kostkę, szparagi w mniejsze kawałki ale główki zostawiam całe oraz pieczarki w półplastry.
Gdy oliwa rozgrzeje się na patelni wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy przez około 3 minut. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone szparagi ale same łodygi, główki na razie zostawiamy. Podsmażamy kolejne 3-4 minutki. Po tym czasie dodajemy główki szparagów, podsmażamy 2 minut.
Następnie na patelnie dodajemy pieczarki, podsmażamy je uważając aby się nie zaczęły podduszać więc podsmażamy na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i przyprawiamy nasze danie szczyptą soli. Smażymy przez kolejne 2 minut i raz na jakiś czas mieszamy.
Po tym czasie nasze smażone szparagi są gotowe możecie zjeść je na ciepło albo ostudzić i spakować sobie do pracy jako drugie śniadanie.
A gdybyście mieli ochotę na obiad ze szparagami to sprawdźcie mój przepis na makaron ze szparagami, który znajdziecie klikając tutaj.



Najnowsze komentarze