Liście orzecha włoskiego. Napar i właściwości.

Liście orzecha włoskiego też można spożywać tak jak owoce tego drzewa czyli popularne orzechy włoskie. Zapraszam Was do lektury a dowiecie się jakie mają właściwości i gdzie oprócz naparu można je wykorzystać.

Liście orzech włoskiego. Właściwości.

Każdy z nas wie jak wygląda drzewo orzecha włoskiego, wiele osób ma je w ogrodach lub na działkach. Jednak nie każdy wie, że liście z tego drzewa możemy zbierać samodzielnie oraz suszyć w domu. Zbiera się je w okresie od maja do czerwca, każdy liść musi być zdrowy i zielony ponieważ tylko takie nadają się do suszenia a kolor zielony powinien zostać nawet po wysuszeniu liści.

Liście orzecha włoskiego mają właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Działają wspomagająco w leczeniu grzybicy skóry jak i przeciwłupieżowo. Łagodzą również stan zapalne na skórze. Usprawniają również funkcjonowanie jelit, pomagają pozbyć się pasożytów z naszego przewodu pokarmowego. Są skuteczne w dolegliwościach takich jak zaparcia czy biegunka.

Napar z liści orzecha włoskiego.

Aby przygotować napar z liści orzecha włoskiego trzeba do dzbanka wsypać około 2 łyżki pokruszonych liści orzecha włoskiego i zalać wrzątkiem, następnie pozostawić do zaparzenia na około 20 minut pod przykryciem.

Aby odczuć pozytywnie działanie napar należy pić go na czczo. Jednak naparu z liści orzecha nie powinny stosować osoby uczulone na orzechy, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Co ciekawe liście orzecha włoskiego można wykorzystać nie tylko do naparu ale również w kuchni do kiszonek np. ogórków, nadadzą im wtedy smaku i aromatu. Jednak nie można przesadzać z ich ilością ponieważ nasze ogórki mogą stać się gorzkie.

Teraz już wiecie jakie właściwości i zastosowanie mają liście orzecha włoskiego i co ważnie nie musicie ich kupować wystarczy sobie nazbierać, ususzyć i używać 🙂

A ja korzystając jeszcze z okazji chciałbym Was zaprosić od mojej nowej przygody, z którą powoli staruje. A jest nią wideo blog na youtube. Zapraszam Was serdecznie do subskrypcji kanału aby nie przegapić kolejnych filmów z przepisami 🙂 Mój kanał znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *