Czekolada na gorąco o smaku piernikowym.

Czekolada na gorąco to kolejna propozycja na zimne wieczory. Smak piernikowy trochę przypomina Nam Boże Narodzenie, ale chyba każdy z Nas chętnie wraca do tych świąt wspomnieniami. Poprzednia propozycja czekolady daktylowej bardzo dobrze się przyjęła więc dziś proponuje kolejną czekoladę. Czekolada na gorąco na pewno Was rozgrzeje. Zwolennicy piernika powinni być nią zachwyceni a osoby, które za piernikiem nie przepadają dzięki tej czekoladzie mogą się do niego przekonać 🙂

Do przygotowania czekolady na gorąco potrzebujesz ( 3 filiżanki ):


– Śmietanka do kawy taka z kartonika 1 szklanka ( 335 kcal )
– Mleko 1 szklanka ( 152,5 kcal )
– Czekolada mleczna 1 szt 100 g ( 530 kcal )
– Kakao 3 łyżki ( 135 kcal )
– Kardamon 1 łyżeczka
– Imbir 1 łyżeczka
– Cynamon 1 łyżeczka
– Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
– Chili mielone szczypta
Łączna ilość kcal: 1152,5
Jedna porcja: 384

Sposób przygotowania:

Gorącą czekoladę wykonuję się dość prosto i szybko. Tak na prawdę gdy macie wszystkie potrzebne produkty możecie zrobić ją w każdej chwili. Zaczynamy 🙂 Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, zaczynamy podgrzewać. Następnie dodajemy kakao oraz czekoladę. Ciągle mieszając aby rozpuściła się Nam czekolada dodajemy przyprawy. Wszytko razem zagotowujemy i Nasza czekolada na gorąco jest gotowa 🙂 Mówiłem, że szybko i prosto 🙂 Smacznego!

A jeżeli jednak jesteście zwolennikami kawy a za czekoladą nie przepadacie zapraszam tutaj po pyszną kawę z masłem orzechowym.

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *