Schab w mleku kokosowym. Obiad dla zabieganych.

Dziś jako obiad proponuje schab w mleku kokosowym z ryżem. Kolejna propozycja z cyklu szybkich, prostych obiadów dla zabieganych. Danie, które można wykonać w jednym garnku ( oprócz gotowania ryżu). Nie każdy z Nas po ciężkim dniu w pracy ma ochotę, siłę i czas aby spędzać dużo czasu w kuchni. Akurat to danie jest dla takich osób 🙂 Poprzednia propozycja szybkiego obiadu przyjęła się bardzo dobrze. Liczę, że z tą będzie podobnie. Może niektórych zaskoczy połączenie schabu i mleka kokosowego jednak ja uważam, że warto spróbować bo to danie smakuje na prawdę dobrze.

Do wykonania potrzebujesz ( 4 porcje ):


– Schab 750 g ( 967,5 kcal )
– Cebula 2 szt ok. 180 g ( 71,5 kcal )
– Papryka 1 szt ok. 150 g ( 60 kcal )
– Pomidor 2 szt ok. 350 g ( 66,5 kcal )
– Seler naciowy 70 g ( 12 kcal )
– Pieczarki 150 g ( 32 kcal )
– Korzeń imbiru 20 g ( 16 kcal )
– Mleko kokosowe 400 ml ( 740 kcal )
– Ryż 400 g ( 480 kcal )
– Olej 4 łyżki ( 352 kcal )
– Kurkuma 1 łyżeczka
– Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
– Szczypta chili
– Sól i pieprz do smaku
Łączna ilość kcal: 2797,5
Jedna porcja: 699,3

Sposób przygotowania:


Schab w mleku kokosowym tak jak pisałem wyżej robi się szybko. Zaczynamy od cebuli, obieramy ją i kroimy w kostkę. Schab również kroimy w kostkę ( ale tutaj jest większa dowolność to Wy wiecie jak duże kawałki mięsa Wam odpowiadają). Rozgrzewamy olej w garnku, wrzucamy cebulę chwilę podsmażamy i dodajemy schab. Pamiętamy o mieszaniu aby się nam nic nie przypaliło 🙂

Teraz czas na imbir i seler naciowy. Imbir obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę a seler naciowy siekamy w plasterki. Dodajemy wszystko do garnka. Następnie kroimy paprykę w również w kostkę, a pieczarki w plastry również dodajemy do garnka. Wszystko ciągle mieszając podsmażamy około 3-5 minut. Teraz dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut.

W między czasie gdy wszystko Nam się gotuje wstawiamy w drugim garnku ryż. Pamiętajcie tylko żeby ryż ugotować al dente ponieważ „dojdzie” Nam podczas duszenia w garnku z całą resztą. Teraz mamy czas aby zając się ostatnim składnikiem czyli pomidorami. Musimy je wyparzyć aby łatwo zdjęła się z nich skóra. Następnie kroimy je w kostkę.

Teraz dodajemy pokrojone pomidory do garnka i dusimy jeszcze przez około 5 minut. Następnie dodajemy ugotowany ryż, wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze kolejne 5 minut. Po tym czasie smaki Nam się połączą i danie mamy gotowe 🙂 Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *