Grillowana Karkówka w wędzonej papryce.

Weekend majowy już się powoli kończy ale przychodzi okres, w którym częściej mamy okazje na grillowanie ze znajomymi. W związku z tym chciałem zaprezentować mój pomysł na karkówkę.

Do zrobienie karkówki potrzebujesz:
– 0,5 kg karkówki
– 2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
– 1 łyżka oleju
– 3 łodygi rozmarynu
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Karkówkę dzielimy na 4 plastry. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy i olej. Dodajemy do karkówki i dokładnie mieszamy. Zamarynowane mięso układamy z rozmarynem do miski (płat karkówki, następnie gałązka rozmarynu i znów płat karkówki). Kolejno miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej jednak przygotować dzień wcześniej i odstawić na całą noc wtedy karkówka jest rewelacyjna 🙂 ). Można także podawać z ulubionymi warzywami ( w moim przypadku to: sałata lodowa, papryka, ogórek, pomidor i rzodkiewka) i grillowanym pieczywem. Smacznego !!


Jeden komentarz

  1. Pyszne, zwłaszcza w doborowym towarzystwie przyjaciół przy grillu. Teraz w nadchodzące zimowe wieczory będzie przypominać nam lato, więc musi być częstym gościem na stole 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *