Zielone curry z kurczakiem, pomidorkami i grzybami Shitake

Zielone curry z kurczakiem to kolejna potrawa, której smak i przepis udało mi się przywieść z urlopu z Tajlandii. W tym daniu jak prawie w każdym tajskim można kontrolować ostrość. Tutaj wystarczy dodać albo mniej albo więcej pasty curry, którą oczywiście robimy sami. Kto czyta moje wpisy regularnie wie jak ją zrobić, a kto jest tutaj pierwszy raz to przepis na pastę curry znajdzie tutaj.

Zanim przejdę do przepisu chciałbym Was zachęcić do zakupu sobie woka. Nie tylko po to aby przyrządzać potrawy azjatyckie te z mojego bloga i nie tylko. Wok również genialnie sprawdza się do przygotowania prostego ryżu z warzywami 🙂 A teraz bierzemy się za gotowanie.

Do przygotowania zielonego curry potrzebujesz ( 1 porcja ):


– Zieloną poste curry 2 łyżki ( jak lubisz mniej ostre to 1 łyżka jak bardzo ostre to minimum 3 łyżki )
– Mleko kokosowe 200 ml
– Grzyby Shitake 40 g
– Pomidorki koktajlowe 40 g
– Ryż 100 g
– Filet z piersi kurczaka 1 szt ok. 180 g
– Sos rybny 1 łyżka
– Cukier palmowy 1/2 łyżki ( można zastąpić brązowym )
– Olej 1 łyżka
– Woda ok. 100 ml

Sposób przygotowania:

Okej, jak myślicie za co oprócz smaku uwielbiam tajską kuchnie? Oczywiście, że za jej prostotę. Tajskie dania przygotowuje się szybko i bez niepotrzebnych czynności czy tracenia czasu na pieczenie w piecach itp. Wystarczy wok ewentualnie dobra patelnia, do której nic nie będzie przywierać. To działamy!

Na samym początku przygotujemy sobie kurczaka, którego kroimy w kostkę ( jeżeli będzie ona mniejsza szybciej będzie gotowy a zależy Nam na czasie ). Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na pół i na tyle był Nam dziś potrzebny nóż 🙂 Grzyby będziemy wrzucać w całości. Gdy mamy wszystko gotowe to przygotowanie dania nie powinno Nam zając więcej niż 10-15 minut. Na początek gotujemy ryż a w między czasie bierzemy się za zielone curry. Na woku lub patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pastę curry i przez około 30 sekund energicznie mieszamy. Dodajemy połowę mleka kokosowego, zostawiamy bez mieszania wszystko na ok. 1 minutę aby się zagotowało. Następnie wlewamy resztę mleka kokosowego, chwilkę mieszamy i dodajemy kurczaka. Gdy nasz kurczak znalazł się już w woku, dodajemy wodę i nie mieszamy dajemy mu 1-2 minutki aby się podgotował. Po upłynięciu tego czasu przekręcamy mięso na drugą stronę zostawiamy na kolejną minutę. Dodajemy grzyby i pomidorki, mieszamy wszystko dość energicznie przez ok 1 minutę. Na sam koniec dodajemy sos rybny i cukier palmowy, kurczak powinien być już gotowy. Więc zostaje Nam zamieszać wszystko na ogniu przez chwilę i zielone curry z kurczakiem gotowe! Podajemy z ryżem, który w między czasie Nam się ugotował. Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *