krem dyniowy

Zupa dyniowa z mango i mlekiem kokosowym.

Zapraszam na kolejną już proponowaną prze zemnie zupę krem. Tym razem jest to zupa dyniowa w niecodziennym połączeniu, bo z mango. Wybrałem taką parę nie bez powodu. Po pierwsze razem smakują rewelacyjnie, a po drugie dynia jak i mango mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Musicie koniecznie sami spróbować jak smakuje to połączenie. Zapraszam 🙂

Zupa dyniowa, składniki:


– Dynia 3.5 kg
– Mango 2 szt ( ok. 800 g )
– Bulion warzywny lub woda 500 ml
– Mleko kokosowe 200 ml
– Imbir 2 łyżeczki
– Kurkuma 1 łyżeczka
– Szafran 1 łyżeczka
– Ostra papryka 1 łyżeczka
– Oliwa 1 łyżka
– Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Jak to zazwyczaj bywa w moich propozycjach wykonuje się je łatwo i szybko. Z zupą dyniową jest podobnie. Zaczynamy!

Na początek obieramy naszą dynie i kroimy w kostkę ( wielkość dowolna ). W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy dynie, przesmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze przez około 2 – 3 minuty. Teraz dodajemy bulion lub wodę i wszytko razem gotujemy przez około 5 minut.

Gdy nasza dynia się gotuję zabieramy się za mango. Obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy mango do zupy i gotujemy kolejne 5 minut lub do miękkości dyni.

Jak nasza dynia będzie już miękka możemy zblędować zupę na gładką masę. Następnie dodajemy mleko kokosowe i blendujemy raz jeszcze.

I gotowe 🙂 Smacznego!! Mówiłem, że łatwo i szybko?? Dajcie koniecznie znać jak Wam smakuje takie połączenie. A jeżeli macie ochotę na inne potrawy z dynią w roli głównej to polecam między innymi faszerowaną dynię.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *