Kawa z masłem orzechowym i cynamonem

Kawa z masłem orzechowym i cynamonem to moja propozycja na zimowe wieczory albo sycące śniadania. Chociaż zima w tym roku jest dla Nas łaskawa jednak bywa szaro i zimno z pomocą przychodzi Nam pyszna gorąca kawa 🙂 Mało kto w ciągu dnia nie wypije chociaż jednej filiżanki. A może warto czasami zrezygnować z małej czarnej i wypróbować nowe smaki?

Kawa z masłem orzechowym może być również sycącą opcją na drugie śniadanie. Jest zdrowa, podkręca metabolizm. A pijąc ją przed treningiem dodaje Nam energii dzięki temu Nasz organizm jest wydolniejszy.

Do przygotowania kawy z masłem orzechowym potrzebujesz ( 2 porcje ):
– Kawa 200 ml ( 40 kcal )
– Masło orzechowe 4 łyżki ( 556 kcal )
– Mleko migdałowe 500 ml ( 150 kcal )
– Cukier waniliowy 2 łyżeczki ( 32 kcal )
– Syrop klonowy 4 łyżeczki ( 52 kcal )
– Cynamon 1 łyżeczka ( 5 kcal )
Łączna ilość kcal: 835
Jedna porcja kcal: 417,5 kcal

Sposób przygotowania:
Przygotowanie tej kawy jest proste i zajmuję nie wiele więcej czasu niż przygotowanie małej czarnej. Do małego garnka dodajemy mleko, masło orzechowe, cukier waniliowy i cynamon. Wszystkie składniki podgrzewamy a w między czasie parzymy kawę. Gdy mleko będzie ciepłe miksujemy je blenderem ( wtedy stanie się bardziej jednolite ). Kawę przelewamy do szklanki/kubka. Następnie dolewamy do niej mleko i posypujemy cynamonem.

Kawa gotowa, jeżeli jednak dla kogoś z Was będzie ona za mało słodka możecie dosłodzić syropem klonowym a jeśli będzie za słodka to po prostu dajcie go mniej. Smacznego!

Jeżeli ktoś z Was mimo zimy i minusowych temperatur uwielbia kawę mrożoną to latem też przygotowywałem taką propozycją, którą znajdziecie tutaj. Koniecznie dajcie znać w komentarzach tutaj lub na Facebooku jakie są Wasze ulubione dodatki do kawy 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *