Pieczone udka z kurczaka to moja kolejna propozycja na prosty w wykonaniu obiad. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu i dać udkom zaprzyjaźnić się z przyprawami ale smakują naprawdę dobrze. Poprzedni pomysł na udka cieszył się dużą popularnością dlatego postanowiłem zaprezentować je w trochę innej odsłonie. Przyprawy są podobne jednak dodatek jest całkiem inny i dość ciekawy. Frytki każdy z Was zna ale czy każdy przygotowywał je z kolorowych ziemniaków? Są u nas coraz częściej dostępne w wielu sklepach i naprawdę różnią się smakiem od tych tradycyjnych.
Do pieczonych udek potrzebujesz ( 4 porcje ):
– Udka z kurczaka 1 kg ( 1600 kcal )
– Kolorowe ziemniaki 1 kg ( 720 kcal )
– Słodka papryka 1 łyżeczka
– Curry 1 łyżeczka
– Sól 1 łyżeczka
– Pieprz 1 łyżeczka
– Papryka ostra 1/2 łyżeczki
– Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
– Kurkuma 1/2 łyżeczki
– Czosnek 4 ząbki ( 32 kcal )
– Olej 6 łyżek ( 528 kcal )
Łączna ilość kcal: 2880
Jedna porcja: 720
Sposób przygotowania:
Moim zdaniem pieczone udka są dobre na każdą okazje dodatkowo większość z naszych domowników czy gości lubi kurczaka. Przygotowania zaczynamy od udek, dokładnie je myjemy i osuszamy. Przyprawy mieszamy w małej miseczce wraz z 4 łyżkami oleju. Bardzo dokładnie nacieramy udka przygotowaną marynatą, wkładamy do zamykanego pojemnika ( lub miski, którą zawiniemy folią spożywczą ) i wstawiamy do lodówki żeby się ze sobą zaprzyjaźniły, minimum na 2-3 godziny ale idealnie będzie pozostawić je na całą noc. Po tym czasie wyciągamy udka z lodówki aby nabrały pokojowej temperatury i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, narywamy przykrywką i pieczemy godzinę ( przez pół godziny z przykrywką a następnie ją ściągamy i pieczemy bez ).
W między czasie obieramy ziemniaki i dokładnie je płuczemy. Kroimy je w kształt frytek ( tutaj dowolność to Wy wiecie jakie frytki lubicie ). Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy pozostałymi 2 łyżkami oleju, oprószamy solą ( można też dodać swoje ulubione zioła ). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
I tak naprawdę macie już obiad gotowy. 🙂 Oprócz tego, że dobrze smakuje to dodatkowo bardzo ciekawie i atrakcyjnie wygląda, a wydaje mi się, że dzieci będą zaciekawieni kolorowymi frytkami. Smacznego 🙂
Dajcie znać jak Wam wyszedł taki obiad i jaka była reakcja domowników na kolorowe frytki.
Kiedy ograniczasz czerwone mięso, a rodzinka nie rozumie dlaczego są tylko warzywa, kurczak jest świetną alternatywą 🙂 Wiele przepisów w tym stylu będzie mile widziane. Ten jest super!!!
Dziękuje 🙂