czipsy z tortilli

Czipsy z tortilli z parmezanem i czosnkiem.

Czipsy z tortilli

Czipsy z tortilli są fajną przekąską na te długie jesienne wieczory. Chrupiące, pachnące połączeniem parmezanu z czosnkiem aż same się proszą aby je zjeść. Zapraszam 🙂

Czipsy z tortilli. Składniki:


– Placki tortilli ( średnica 30 cm ) 4 szt
– Czosnek 4 ząbki
– Tarty parmezan 100 g
– Ulubione zioła ( ja dodałem zioła prowansalskie ) 3 – 4 łyżeczki
– Słodka papryka ( możecie zamienić na wędzoną ) 1/2 łyżeczki
– Sól 1/2 łyżeczki
– Olej 150 ml

Czipsy z tortilli

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naszych czipsów jest bardo proste i szybkie. Można je przygotować gdy mamy niezapowiedzianych gości. Zaczynamy.

Tortille kroimy na małe kawałki ( ja kroiłem na trójkąty ) i przekładamy do miski. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Przekładamy go do małej miseczki.

Do czosnku dodajemy zioła, paprykę, sól, parmezan oraz olej. Wszystko razem mieszamy. Następnie zawartość małej miseczki przelewamy na tortille, które znajdują się w dużej misce. Mieszając przyprawy z tortillami staramy się aby każdy kawałek był dobrze przez nie „obklejony”.

Tak przygotowane kawałki tortilli układamy na blaszce oczywiście wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej tak aby się nie dotykały. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy przez mniej więcej 13 minut. Po tym czasie nasze czipsy z tortilli są gotowe!! Smacznego!!

Jeżeli macie ochotę spróbować jeszcze innej alternatywy dla sklepowych czipsów zapraszam Was na moje czipsy z jarmużu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *