batoniki musli

Domowe batoniki owsiane z dodatkami.

batoniki owsiane

Domowe batoniki owsiane to zdrowa przekąska, która może również służyć jako drugie śniadanie w pracy lub dla dzieci w szkole. Są one na prawdę proste w wykonaniu a dodatki możecie dowolnie zmieniać. Ja ostatnio robiłem porządki w kuchni i postanowiłem wykorzystać suszone i kandyzowane owoce, które przywiozłem z Tajlandii z urlopu.

Jednak spokojnie Wy też możecie zrobić batoniki z podobnych produktów jak ja 🙂 mało tego po większość z nich wcale nie trzeba wychodzić z domu, śmiało można zamówić je przez internet. Sprawdzałem to 🙂

Domowe batoniki owsiane. Składniki:

Do upieczenia batoników użyłem blachy o wymiarach 30×20 cm. Więc na taki rozmiar blachy podaje ilość składników. ( klikając na poszczególne składniki możecie sprawdzić gdzie można je zamówić )


– Płatki owsiane 200 g
Suszone mango 200 g
Kandyzowany imbir 30 g
Chipsy kokosowe 100 g
Orzechy nerkowca 50 g
Chipsy bananowe 100 g
– Miód ( najlepiej płynny ) 4 łyżki
– Olej ( może być zwykły lub np. kokosowy ) 4 łyżki
– Jajka 4 szt

Sposób przygotowania.

Przygotowanie naszych batoników zaczynam od pokrojenia lub połamania dodatków ( na kawałki dowolnej wielkości). Następnie do miski wrzucamy płatki owsiane, pokrojone dodatki, jajka, olej i miód. Wszystko mieszamy na jednolitą masę a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie wystawiamy blachę do ostygnięcia, dopiero wtedy kroimy nasze batoniki ( wcześniej, gdy nie będą wystarczająco zimne mogą się nam rozlecieć ). Smacznego!!

Mówiłem, że proste? Mówiłem! A wy robiliście już kiedyś batoniki owsiane jeżeli tak to z jakimi dodatkami? Pochwalcie się.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *