Piklowane ostre papryczki. Idealne do wszystkiego!!

Dziś dołożę trochę pikanterii 😀 Przedstawiam Wam przepis na piklowane ostre papryczki. Ja użyłem papryczek peperoni ale każdą ostrą paprykę przygotujecie tak samo! Jeżeli lubicie dodać do swoich potraw troszeczkę ostrej nuty to ten przepis jest dla Was stworzony. Tak przygotowane ostre papryczki możecie dodać do każdej potrawy! Jak zrobicie je raz to będziecie do nich wracać często. Mało tego już nigdy więcej nie kupicie ich w sklepie! Jestem przekonany. To co gotowi? Sprawdzajcie jak zrobić piklowane ostre papryczki!

Piklowane ostre papryczki. Składniki:


– Ostre papryczki ( tutaj wedle uznania, ja użyłem peperoni)
– Woda 1 szklanka
– Ocet 1 szklanka
– Cukier 1/2 szklanki
– Sól 1 łyżeczka
– Biała gorczyca 1 łyżeczka
– Pieprz w ziarnach 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania papryczek jest wręcz banalny i nie zajmuje dużo czasu.

Nasze przygotowanie zaczynamy od zalewy. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz oddajemy cukier i sól. Wszystko zagotowujemy.

W między czasie kroimy nasze papryczki w plastry i przekładamy do słoika. Oczywiście wcześniej je myjemy i osuszamy. Do papryczek dodajemy białą gorczyce oraz pieprz.

Gdy nasza zalewa się zagotuje wlewamy ją do słoika. Słoik zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy do lodówki i po tygodniu są gotowe do spożycia 🙂 Tak właśnie powstały piklowane papryczki! Smacznego 🙂

Jestem przekonany, że jak je raz zrobicie już nigdy nie kupicie gotowych w sklepie. Oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam wyszły oraz czy smakowały 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.