Czipsy z jarmużu czyli bardzo szybka, prosta i zdrowa przekąska, która zaskoczy Waszych bliskich lub znajomych. Możecie przygotować je na domową imprezę w formię przekąski lub jako zamiennik tradycyjnych czipsów bądź popcornu przy oglądaniu filmu/serialu.
Dodatkowo sam jarmuż jest bogaty w błonnik i niskokaloryczny co przemawia za tym, aby odstawić tradycyjne przekąski 🙂 Oprócz tego za najważniejsze właściwości zdrowotne jarmuż uważa się:
– duża zawartość żelaza oraz wapnia
– obniża poziom cholesterolu
– zawiera witaminy A, C i K
Dość teorii zaczynamy działać, pewnie nie możecie się doczekać żeby sprawdzić jak ta genialna przekąska smakuje. Zapraszam
Czipsy z jarmużu. Składniki:
– Jarmuż pęczek
– Olej 2 łyżki
– Sól 1/2 łyżeczki
– Papryka wędzona 1/4 łyżeczki ( jeżeli nie macie wędzonej może być papryka słodka )
Czipsy z jarmużu. Sposób przygotowania:
Tak jak wspomniałem na wstępie jest to szybka w przygotowaniu przekąska, nie zajmie Nam to więcej niż 15-20 minut. Zaczynamy:
Myjemy liście jarmużu i osuszamy. Następnie usuwamy grube włókna, które znajdują się na środku każdego liścia. Rwiemy liście na mniejsze kawałki, przekładamy do miski.
W małej miseczce łączymy ze sobą: olej, sól i paprykę.
Do miski z jarmużem dodajmy przygotowaną marynatę i dokładnie mieszamy. Jarmuż układamy na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia ( pilnujcie tego aby kawałki jarmużu nie leżały na sobie ).
Tak przygotowany jarmuż pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 5-7 minut ( lub do momentu gdy będą chrupkie ). I oto nasze czipsy z jarmużu są gotowe. Mówiłem, że szybka robota 🙂 Smacznego!!
Najnowsze komentarze