Danie jednogarnkowe. Proste a smaczne!

Dziś przygotowałem dla Was propozycje na obiad, która jak to mówią sama się robi. Wrzucamy wszystko do garnka i po robocie. To danie jednogarnkowe jest proste w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne. Mięso rozpada się w ustach, a sos jaki robi się dzięki pomidorom to obłęd. Do tego dodatek pieczarek i obiad gotowy! Co warto dodać nie używam w tym przepisie żadnych przypraw za wyjątkiem soli i pieprzu. Stawiam na naturalny smak, który jestem przekonany przypadnie Wam do gusty ale też niektórych zaskoczy. Gotowi? To zapraszam 🙂

Danie jednogarnkowe. Składniki:


– Łopatka wieprzowa 1 kg
– Pomidory 5 szt.
– Pieczarki kilka sztuk
– Cebula 2 szt.
– Ziemniaki 4 szt.
– Olej
– Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia łopatki w kawałki, a w między czasie rozgrzewamy w garnku olej na średnim ogniu. Następnie pokrojone mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Od razu przekładamy łopatkę na rozgrzany olej i podsmażamy co jakiś czas mieszając.

W między czasie obieramy i drobno kroimy cebulę, jak łopatka się podsmaży dodajemy pokrojoną cebulę. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu ok. 5min.
Następnie kroimy pieczarki w półplastry lub ćwiartki (zależy do wielkości pieczarki). Pokrojone pieczarki dodajemy do garnka dusimy 3 minuty ale nie dłużej aby pieczarka żeby się nie rozgotowała. W czasie gdy pieczarka dochodzi kroimy wcześniej myte pomidory i również dodajemy je do garnka. Dusimy przez około 20 minut raz na jakiś czas mieszając.

Po tym czasie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Dodajemy je i gotujemy przez 20 minut. Na koniec doprawimy solą oraz pieprzem. Po tym czasie nasze danie jednogarnkowe jest gotowe! Smacznego 🙂 Dajcie znać w komentarzach czy smakowało.

Oczywiście możecie sobie obejrzeć jak wykonać ten przepis poniżej 🙂 👇👇👇

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.