Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni. Zupa dyniowa

Zupa z dyni to jest dziś moja propozycja ponieważ dynia jest często pomijana w naszym codziennym menu, a szkoda gdyż jest smaczna i ma dużo wartości odżywczych. Zaczynimy od tego, że dynia jest dietetyczna a jednocześnie syci, 100 gramów dyni zawiera jedynie 28 kcal. Dynia ma działania antynowotworowe a to dzięki prowitaminę A ( beta-karoten ). Dokładnie ten przeciwutleniacz znajduję się w miąższu dyni. Oprócz prowitaminy A to warzywo dostarcza Nam jeszcze duże ilości witaminy C i E oraz witaminy z grupy B. Po za zdrowym miąższem dynia zawiera jeszcze jadalne pestki. Obfitują one w białko, magnez i żelazo. Dlatego dziś proponuję tą pyszną zupę 🙂

Do wykonania zupy z dyni potrzebujesz ( 4 porcji ):
– Dynia 2400 g ( 672 kcal )
– Woda 350 ml ( 0 kcal )
– Mleko kokosowe 300 ml ( 213 kcal )
– Kurkuma 1/2 łyżeczki ( 4 kcal )
– Imbir 1/2 łyżeczki ( 14 kcal )
– Olej 1 łyżka ( 88 kcal )
– sól i pieprz do smaku
Łącznie kcal: 991
Jedna porcja kcal: 247,7

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od dyni, dokładnie ją myjemy kroimy razem ze skorupą, miąższem i pestkami. Układamy dynię na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Po upieczeniu dyni wystudzamy ją i usuwamy skorupę i pestki tak aby pozostał sam miąższ. Następnie miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, w którym jest już rozgrzany olej. Podsmażamy dynię ok. 5 minut i dolewamy do niej wodę. Garnek przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut. Gdy dynia już nam się zagotuje dodajemy mleko kokosowe, kurkumę i imbir. Ponownie zagotowujemy ok. 5 minut i blendujemy wszystko na krem. W ostatnim etapie doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zupę mamy gotową do podania, można ją podać z uprażonymi pestkami dyni. Smacznego !!

Jeden komentarz

  1. Takiej wersji nie znałam. Pewnie dlatego, że rzadko używam mleko kokosowe. Myślę, że warto spróbować. Dzięki za inspirację.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *