Zupa z botwiną to obowiązkowa pozycja w moim wiosennym menu. Jest to warzywo sezonowe a sezon na nie nie trwa długo dlatego staram się korzystać z niego często. Dziś moja propozycja zupy z udziałem botwinki ale bez małych buraczków, używam samych liści. Czym różni się od innych na pewno kolorem, który wcale nie jest oczywisty. Zapraszam 🙂
Zupa z botwiną. Składniki:
– Botwinka 1 pęczek
– Ziemniaki 4 szt.
– Porcja rosołowa drobiowa 1 szt.
– Marchewka 2 szt.
– Pietruszka 1 szt.
– Por 1 szt. ( biała część )
– Seler 1/4 szt.
– Śmietanka 30 % 100 ml
– Woda 1,5 l
– Posiekany koperek 3 łyżki
– Sól oraz pieprz do smaku
Sposób przygotowania.
Według mnie zupa z botwiną powinna być lekka dlatego też używam tylko jednej porcji rosołowej drobiowej. Do garnka przekładam opłukaną porcję wlewam 1,5 l wody, przykrywam garnek i gotuje na średnim ogniu przez około 20 minut.
W między czasie przygotowuje warzywa. Botwinkę kroje w małe kawałki a resztę warzyw w kostkę. Po 20 minutach gotowania dodaje pokrojone warzywa ale bez botwiny i ziemniaków. Gotuje pod przykryciem na małym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodaje ziemniaki. Gotujemy wszystko kolejne 10 minut następnie dodajemy botwinę i gotujemy 3-5 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę wraz z koperkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i następnie przelewamy do talerzy i podajemy. Tak właśnie powstała Nasza zupa z botwiną. Smacznego!
Na koniec dodam jeszcze jedną wskazówkę dla Was. Pamiętajcie, że botwinkę można mrozić i wykorzystywać do zup zimą 🙂
A gdyby ktoś jeszcze nie wiedział to zapraszam Was serdecznie na mój kanał na YouTube, który znajdziecie klikając tutaj.
Najnowsze komentarze