Zupa krem z marchewki z dodatkiem mango.

Zupa krem jest idealną opcją na szybki obiad ale również na przemycenie do dania składników, których wasi domownicy nie lubią. Ja dziś zapraszam Was na połączenie wręcz idealne. Nie znam nikogo komu by ta zupa nie smakowała. Marchewka przełamana smakiem mango, lekką ostrością imbiru oraz mlekiem kokosowym sprawi, że do tej zupy będziecie wracać często 🙂 Przekonajcie się sami!

Zupa krem. Składniki:

Marchewka – 500 g
Mango – 1 szt.
Mleko kokosowe – 250 ml
Bulion ( najlepiej warzywny ) – 1.5 l
Imbir korzeń – około 2 – 3 cm
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jak już zdążyliście zauważyć składników jest niewiele bo tak jak wspomniałem zupę robi się szybko. To co gotowi? Zaczynamy!

Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy. W między czasie obieramy i kroimy marchewkę na mniejsze kawałki. To samo robimy z mango. Imbir obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.

Gdy bulion się zagotuje dodajemy do niego marchewkę i gotujemy pod przykryciem aż zmięknie.
Następnie dodajemy mango oraz imbir i ponownie gotujemy przez około 5-7 minut.
Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i wszystko miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy.

Na sam koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I nasza zupa krem gotowa 🙂 Smacznego!!

Jeżeli macie ochotę na inną zupę krem gdzie w roli głównej występuje marchewka to zapraszam Was na zupę z marchewką i pomarańczą, którą znajdziecie tutaj.

Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.