Dziś prezentuję się Wam pyszna, sycąca a zarazem delikatna w smaku zupa krem z ciecierzycy w towarzystwie prażonego sezamu. Brzmi pysznie prawda? Nie ma na co czekać sprawdzajcie jak ją przygotować! Zapraszam 🙂
Zupa krem z ciecierzycy. Składniki:
Ciecierzyca 150g suchej (lub 1 puszka już ugotowanej)
Cebula 1 szt
Ziemniak 1 duży
Bulion 500 ml
Mleko 150 ml
Sezam
Oliwa
Pieprz oraz sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na minimum 8h. Po tym czasie gotujemy ją do miękkości przez 2 godziny (jeżeli używacie cieciorki z puszki to pomijacie ten krok).
Gdy macie już ugotowaną ciecierzycę możemy działać dalej. W garnku rozgrzewamy oliwę a w między czasie kroimy w kostkę cebulę, obieramy i kroimy też w kostkę ziemniaka. Gdy oliwa się rozgrzeje na początek wrzucamy cebulę, podsmażamy ją przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy ziemniaka i podsmażamy kolejne dwie minut.
Teraz do garnka wlewamy bulion i dodajemy ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała (lub ciecierzycę z puszki wraz z wodą). Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy mleko i miksujemy naszą zupę na gładki krem. Gotowe! Smacznego 🙂
Oczywiście dajcie znać jak Wam poszło i jak smakowało 🙂
Najnowsze komentarze