Złote mleko – idealne jesienno-zimowe wieczory!

Teraz gdy za oknem szaro, ponuro i przede wszystkim zimno przydadzą Nam się napoje rozgrzewające. Dziś chciałbym Wam zaprezentować złote mleko, którego skład nie jest jakiś zaskakujący. Jednak robi swoje – rozgrzewa w zimne dni ale też podnosi odporność i pomaga podczas przeziębienia gdyż jest przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jeżeli chcecie dowiedzieć się z czego się składa i jak zrobić ten trunek to oczywiście zapraszam 🙂

Złote mleko. Składniki:

Mleko migdałowe 1 litr
Kurkuma 1/2 łyżeczki
Pieprz cayenne porządna szczypta
Cukier lub miód 2 łyżeczki
Cynamon 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Jak już wiecie jakie składniki są potrzebne to zdajecie sobie sprawę, że nie może być to skomplikowane w przygotowaniu. I tak właśnie jest! Ale do rzeczy.

Do rondelka wlewamy mleko migdałowe, stawiamy na palnik i czekamy aż się podgrzeje. Następnie dodajemy przyprawy oraz cukier i olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Gdy mleko będzie już ciepłe, przykrywamy garnek przykrywką i zostawiamy na 2-3 minut. Po tym czasie przelewamy do kubków i cieszymy się smakiem złotego mleka. Mówiłem, że to nic trudnego 🙂 Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.