
Nie każdy z nas wie, że szparagi są skarbnicą witamin i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Ponadto odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają, gdyż 100 g szparagów to tylko 18 kcal.
Jednak nie każdy je lubi, a moim zdaniem zupa krem jest dobrym sposobem na „przemycenie” ich do naszego domowego menu 🙂
Do wykonania zupy krem potrzebujesz:
– 800 ml bulionu
– 500 g szparagów (już z odłamanymi końcówkami)
– 100 g ziemniaków (dwa średnie ziemniaki)
– 100 ml śmietany 30%
– 1/2 sera camembert
– 3 łyżki oleju
– sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Na początku opłukujemy szparagi i odłamujemy twarde końce (łamią się same w odpowiednim miejscu). Następnie kroimy szparagi na pół. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy ziemniaki, podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dokładamy jeszcze jedną łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone szparagi, dodajemy pieprz i sól, podsmażamy 3-5 min. Do szparagów i ziemniaków wlewamy bulion, gotujemy wszystko ok. 5 min i dodajemy camembert. Miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem, solą i gotowe 🙂 Zupę można podać również z tartym parmezanem. Samczego !!

Najnowsze komentarze