Zakwas z buraków. Dlaczego warto go pić?

Zakwas z buraków to nie tylko doskonała baza dla przygotowania czerwonego barszczu. Jest on też bombą witaminową i zawiera korzystnie działające probiotyki. Zaleca się go pić codziennie. A jakie właściwości ma zakwas z buraków? Dowiecie się w tekście poniżej. Zapraszam 🙂

Zakwas z buraków. Właściwości odżywcze i zdrowotne.

Na samym początku trzeba wspomnieć, że zakwas jest istnie bombą witaminową. Jest on cennym źródłem witamin takich jak: C, A, B6, E oraz K. Dodatkowo znajduję się w nim żelazo, kwas foliowy, magnes, fosfor oraz potas. Do tego ma wiele przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki i zapobiegają wielu chorobom. A dzięki temu, że jest on kiszonką jest też źródłem kwasu mlekowego oraz probiotyków.

Do właściwości leczniczych zakwasu buraczanego zaliczamy:
– pomaga regulować ciśnienie krwi
– reguluje metabolizm i poprawia trawienie
– pozytywnie wpływa na układ krążenia
– posiada silne działania antynowotworowe ( w Europie jest popularnym suplementem diety podczas leczenia nowotworów )
– wspiera odporność i skraca czas trwania infekcji
– dodaje energii oraz poprawia koncentracje ( zdrowy zamiennik kawy czy energetyka )
– pomaga przy niedokrwistości gdyż poprawia parametry krwi oraz reguluje jej ciśnienie
– wspiera pracę wątroby oraz nerek
– wzmacnia wydolność organizmu
– przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych
– reguluje poziom cholesterolu
– działa uspokajająco oraz wspomaga zaburzenia snu
– jest idealny dla przyszłych mam ponieważ uzupełnia niedobory kwasu foliowego i żelaza
– pozytywnie wpływa na kondycję skóry ( pozwala pozbyć się wyprysków )

Aby nasz organizm odczuł zdrowotne właściwości zakwasu zalecane jest go spożywanie codziennie po pół szklanki przez chociaż dwa tygodnie.
Mimo tego iż, zakwas jest tak korzystny dla naszego organizmu nie zaleca się go spożywać osobom z cukrzycą gdyż pod jego wpływem może dojść do gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Nie powinny go też pić osoby z kamicą nerkową oraz mające reumatyzm.

Przepis na zakwas buraczany.

Składniki:
Buraki 450 g
Czosnek 3 ząbki
Ziele angielskie 8 szt.
Liść laurowy 3 szt.
Pieprz w ziarnach 10 szt.
Sól 1 łyżeczka
Woda 700 ml


Zakwas może w domu zrobić każdy i nie jest to ani skomplikowana czynność ani czasochłonna. Do przygotowania zakwasu będzie Nam potrzebny szklany słoik.
Surowe buraki dokładnie myjemy i kroimy na kawałki ( najlepiej w plastry lub półplastry).
Tak przygotowane buraki wkładamy do słoika. Dodajemy czosnek. Nie musi być obrany możecie go tylko rozgnieść. Do wody dodajemy sól i mieszamy aż się rozpuści. Następnie tą wodą zalewamy nasze buraki. Słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe ale najlepiej ciemne miejsce na ok 5-7 dni ( zakwas już po 5 dniach nadaje się do picia ). Następnie buraki odcedzamy z zakwasu a zakwas przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce! I to tyle nasz zakwas z buraków jest gotowy!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.