Tiramisu

Dziś przy niedzieli proponuje trochę słodyczy w postaci włoskiego deseru tiramisu. Kalorii dużo ale raz w tygodniu można 🙂 Z tym przepisem tiramisu wychodzi bez używania blachy na zwykłej desce do krojenia 😉

Do wykonania Tiramisu potrzebujesz:
– 8 jajek ( 624 kcal )
– 1 kg serka mascarpone ( 3940 kcal )
– 8 łyżeczek cukru ( 160 kcal )
– 100 ml likieru ( u mnie był kawowy ) ( 425 kcal )
– 400 ml kawy ( 80 kcal )
– 50 g gorzkiej czekolady ( 251 kcal )
– 500 g biszkoptów do tiramisu ( 1830 kcal )
Łącznie kcal: 6686

Sposób przygotowania:
Tak jak wspomniałem nie potrzebujemy blachy, tylko deskę do krojenia moja miała wymiary 35×25 cm 🙂
Najlepiej będzie zacząć od zaparzenia kawy i pozostawienia jej do ostygnięcia.
Oddzielamy białka od żółtek.
Następnie żółtka sparzymy w kąpieli wodnej ( kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą ). Gdy zaobserwujemy pianę dodajemy do żółtek 4 łyżeczki cukru cały czas mieszając. Żółtka mamy już gotowe teraz należy ubić pianę z białek dodając pozostałe 4 łyżeczki cukru ( pamiętamy, że piana jest gotowa dopiero wtedy gdy po odwróceniu nie wypada z miski). Następnie serek przekładamy do miski dodajemy sparzone żółtka i pianę z białek, wszystko mieszamy na jednolitą masę ( masa powinna być słodka i powinno być czuć żółtka ). Gdy kawa ostygnie dodajemy do niej likier i mieszamy. Następnie biszkopty moczymy w mieszance kawy i likieru i układamy na przemiennie ( wzdłuż i w poprzek ) warstwami dodając pomiędzy masę z serka mascarpone. Warstwa masy powinna znajdować się na samej górze, wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Najlepiej gotowe ciasto zostawić na kilka godzin w lodówce. Smacznego !!

1 komentarz

  1. ten tira wyglado jakos blado, ale jezeli uzyjemy naprawde 8 jajek ( trtoche za duzo moim zdaniem) to bedzie pyszny! ORIGiNALNIE LIKIER POWINIEN BYC POMARANCZOWY….

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *