Tiramisu wcale nie jest trudne.

Tiramisu to klasyczny włoski deser chyba znany na całym świecie. Dziś chciałbym Wam pokazać, że jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Raz przygotujecie a będziecie wracać do niego często. Zwłaszcza, że uważam ten deser jako jeden z lepszych na ciepłe dni. Jeżeli jesteście ciekawi jak go przygotować, oczywiście zapraszam 🙂

Tiramisu. Składniki:

Serek mascarpone 500g
Jajka 4 szt
Cukier 4 łyżeczki
Kawa 300 ml
Likier (u mnie kawowy) 100 ml
Biszkopty 250 g
Kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek i na początku sparzamy w kąpieli wodnej żółtka. W momencie gdy zobaczycie, że lekko zaczynają się pienić stopniowo dodajecie do nich 2 łyżeczki cukru ciągle mieszając. Gdy żółtka się sparzą a cukier rozpuści zostawiamy je do wystygnięcia.

W między czasie ubijamy pianę z białek też stopniowo dodając 2 łyżeczki cukru. Ubitą pianę odstawiamy na bok.

Serek mascarpone przekładamy do miski i lekko rozbijamy go mikserem. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo sparzone żółtka. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Do masy dodajemy stopniowo ubite białka i mieszamy ale teraz już tylko łyżką aby nasza masa była napowietrzona.

Teraz złożymy nasz deser w całość. Kawę mieszamy w likierem i w niej maczamy biszkopty. Ustawiamy z nich pierwszą warstwę. Na nie dodajemy przygotowaną masę i czynność powtarzamy do skończenia się produktów. Ostatnią warstwą powinna być masa.

Dekorujemy wszystko posypując na wierz kakao i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. I gotowe! Mówiłem, że nic trudnego. Już teraz wiecie jak przygotować tiramisu! Smacznego 🙂

A tutaj możecie zobaczyć film, na którym pokazuje jak takie tiramisu przygotować:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *