Dawno nie było u mnie żadnego ciasta. Dziś prezentuje się Wam tarta z orzechami. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna, wręcz idealna do kawy. Lekko kakaowa, nie za słodka po prostu w sam raz. Musicie się sami przekonać jak smakuje! Zapraszam 🙂
Tarta z orzechami. Składniki:
– Mąka pszenna 400g
– Masło 300g
– Jajka 2 szt.
– Cukier 100g
– Kakao 2 łyżki
– Mleko w proszku 200 g
– Orzechy laskowe, włoskie, migdały po garści
Sposób przygotowania:
Przygotowanie naszej tarty zaczynamy od zrobienia jej spodu. Tak więc do miski przesiewamy mąkę dodajemy 50 gram cukru, 200 gram masła oraz jajka. Ugniatamy ciasto, zwijamy je w kulę, zakrywamy folią spożywczą. Następnie chowamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tarte i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy aby spód przestygł.
W między czasie przygotujemy krem. W garnku rozpuszczamy pozostałą część masła z resztą cukru i dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Po tym czasie ściągamy z palnika dodajemy powoli mleko w proszku cały czas miksując na jednolity krem.
W tym czasie nasz spód powinien przestygnąć. Teraz gotowy krem przekładamy na spód a na wierzch układamy orzechy. Następnie tak przygotowaną tarte wkładamy do lodówki do momentu aż masa stężeje.
I tak oto powstała nasza tarta z orzechami! Smacznego : )
Najnowsze komentarze