Szynka z curry

Mieszanka curry jest z jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie dlatego nie może jej zabraknąć w naszej kuchni 🙂 Dziś proponuje na obiad szynkę wieprzową a właśnie curry nada jej orientalnego smaku.

Do przygotowania szynki z curry potrzebujesz ( 4 porcje):
– 750 g szynki wieprzowej ( 1088,25 kcal )
– 340 g ananasa z puszki ( 231,2 kcal )
– 300 ml mleka kokosowego ( 213 kcal )
– 400 g ryżu ( 1348 kcal )
– 2 łyżeczki pasty curry ok. 40 gram ( w moim przypadku zielona ) ( 56 kcal )
– 3 łyżeczki sosu sojowego ok. 15 gram ( 9 kcal )
– 3 łyżki oleju ( 264 kcal )
– sól i pieprz do smaku
Łącznie kcal: 3299,45
Jedna porcja kcal: 824,8

Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i bardzo szybkie. Szynkę kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Cztery plasterki ananasa kroimy też w kostkę a resztę blendujemy w pulpę. Gdy mięsa już trochę się podsmaży dodajemy do niego pastę curry i ananasa tego pokrojonego w kostkę jak i pulpę, przykrywamy i dusimy około 5 minut. W między czasie gotujemy ryż. Po upływie tego czasu dodajemy sos sojowy i mleko kokosowe i dusimy na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie ( u mnie to trwało jakieś 30 min ). Gdy szynka jest gotowa podajemy ją z ryżem. Smacznego !!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *