Szynka w orientalnych przyprawach z syropem daktylowym.

Dziś mam dla Was obiad w troszkę niestandardowym wydaniu a jest nim szynka w orientalnych przyprawach z syropem daktylowym w towarzystwie warzyw. Podana z wcześniej ugotowanym i podsmażonym ryżem ze świeżą kolendrą. Może i brzmi trochę skomplikowanie ale sami się przekonacie, że wykonanie jest proste. A smak, który uzyskacie jestem przekonany, że Was zaskoczy. Jesteście ciekawi jak się robi i jak smakuje to danie? To zapraszam 🙂

Szynka w orientalnych przyprawach. Składniki:

Szynka:
– Szynka wieprzowa 500g
– Syrop z daktyli 2 łyżki
– Nasiona kolendry 1 łyżeczka
– Curry 1 łyżeczka
– Papryczki chili 2 szt.
– Imbir mielony 1/2 łyżeczki
– Sos sojowy 3 łyżki
– Sos rybny 1 łyżka
– Cynamon 1/2 łyżeczki
– Szczypta kardamonu mielonego
– Mąka ryżowa 1 łyżka
– Olej 2 łyżki
– Sezam 2 łyżki
– Woda 150 ml
– Pieprz oraz sól do smaku

Warzywa:
– Mały kalafior 1 szt.
– Pieczarki duże 4 szt.
– Por ( biała część ) 1 szt.
– Garść pomidorków koktajlowych
– Sos sojowy 2 łyżki
– Oliwa

Ryż
– Ugotowany ryż
– Świeża kolendra
– Oliwa

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynam od zamarynowania mięsa. Szynkę płuczemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej przyprawy: kardamon, cynamon, sos rybny i sojowy, imbir, posiekane papryczki chili, curry oraz zmielone w młynku lub zmiażdżone w moździerzu nasiona kolendry. Mieszamy z mięsem dodając 2 łyżki oleju oraz łyżkę mąki ryżowej.

Gdy mięso mamy zamarynowane smażymy je, a w między czasie gotujemy ryż ( chyba, że zrobicie to wcześniej ). Podczas gdy mięso się smaży na drugiej patelni przygotujemy nasze warzywa. Zaczynamy od kalafiora, myjemy go i dzielimy na mniejsze różyczki. Następnie rozgrzewamy patelnie z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Gdy oliwa się rozgrzeje wrzucamy na patelnie kalafior. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażamy około 5min aż kalafior będzie miękki ale chrupiący.

W między czasie nasza szynka powinna już się podsmażyć ( pamiętajcie aby od czasu do czasu nią zamieszać ). Teraz dodajemy do niej 150 ml wody oraz 2 łyżki syropu daktylowego. Mieszając podsmażamy jeszcze przez 2-3 min aż sos, który powstał Nam troszeczkę zgęstnieje. Po tym czasie patelnie ściągamy z ognia. Szynka w sosie czeka na swoją kolej.

Wracamy do kalafiora, to jest ten moment gdy jest już gotowy. Ściągamy go z patelni a na nią wrzucamy pieczarki pokrojone na ćwiartki ( chyba, że są bardzo duże to pokrójcie je na mniejsze kawałki ). Podsmażamy je przez 2- 3 minut. W między czasie przygotowujemy pomidorki i pora. Pomidorki kroimy na pół a pora w plastry. Podsmażone pieczarki ściągamy z patelni. Na patelnie dodajemy odrobinę oliwy i wrzucamy pora i pomidorki. Podsmażamy 2 minut i ściągamy.

Zostało Nam podsmażyć ryż. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy i wrzucamy na nią ryż. Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do ryżu. Wszystko podsmażamy przez 2-3 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając. Po tym czasie ryż mamy gotowy.

Ufff… Skoro jesteście już tutaj to znaczy, że wasz obiad jest już prawie gotowy. Zostało Nam teraz uprażyć sezam a następnie wszystko nakładać na talerze.

Okej! Sezam uprażony więc składamy nasz obiad. Na talerz wykładamy ryż obok lub na niego ( jak to woli ) dajemy szynkę w sosie. Tuż obok wykładamy nasze pyszne warzywa. Sos z szynką posypujemy uprażonym sezamem ( uważajcie bo na pewno jest gorący ). Teraz możemy podawać nasz obiad i zajadać. Tak właśnie powstała nasza szynka w orientalnych przyprawach. Smacznego!!

A jeżeli jeszcze nie widzieliście zapraszam Was na mój kanał na YouTube, dzieją się tam fajne rzeczy więc warto zasubskrybować aby być na bieżąco. Mój kanał znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *