Dopóki sezon na szparagi jest w pełni warto się nimi zajadać :). U mnie w okresie od kwietnia do lipca w kuchni występują dość często w rożnych postaciach. Dziś przygotowałem szparagi zapiekane z szynką parmeńską i serem. Danie nie wymagające i szybkie. Nadaje się na obiad, podane na przykład z sosem i ziemniakami, jaki i na kolacje podane z pieczywem. Zapraszam 🙂

Szparagi. Składniki:
– Szparagi 1 pęczek
– Szynka parmeńska 200 g
– Żółty ser tarty 200 g
– Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Tak jak wspomniałem będzie prosto i szybko. A więc zaczynamy!
Szparagi myjemy, następnie odłamujemy zdrewniałe końcówki ( same powinny się odłamać w odpowiednim miejscu ).
Gdy mamy tak przygotowane szparagi układamy trzy plastry szynki obok siebie ( tak aby troszeczkę na siebie zachodziły ). Następnie na szynkę kładziemy 3-4 szparagi, posypujemy tartym serem i zawijamy szynkę na której ułożyliśmy nasze szparagi. Czynność powtarzamy do momenty aż składniki się Nam nie skończą.
Tak zawinięte szparagi przekładamy na blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną oliwą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Nasze szparagi z serem i szynką parmeńską są gotowe! Smacznego 🙂
Jeżeli chcieli byście spróbować innego dania ze szparagami w roli głównej polecam zupę krem, którą znajdziecie tutaj.
Na sam koniec tylko dodam jeszcze, że zaczynam nową przygodę jaką jest wideo blog. Zapraszam do śledzenia oraz subskrypcji bo będą działy się tam fajne rzeczy!! Mój kanał na YouTube znajdziecie tutaj.
Najnowsze komentarze