Szkodliwe dodatki do żywności cz. 3

Kolejny wpis z tej serii, więc i kolejne zagadnienie. Dziś chciałbym zatrzymać się chwilę przy temacie aromatów i barwników.

Wybierając się na zakupy coraz częściej mamy do czynienia z produktami i żywnością przetworzoną. Jedzenie które kupujemy nie ma już smaku tylko aromat i nie ma koloru tylko barwnik. W zasadzie gdy na opakowaniu produkt który chcemy kupić widnieje określenie: „sztucznie barwione i aromatyzowane” to wiemy, że ów barwnik i aromat są syntetycznie tworzone i nie występują naturalnie w przyrodzie. Wtedy sprawa wydaje się prosta: taki produkt odkładamy na półkę życząc producentom smacznego 🙂 . Uważam, że jest to kolejna niezbędna informacja znajdująca się na produkcie dzięki której możemy unikać „śmieciowego” i źle wpływającego na nasz organizm jedzenia.

A poniżej kolejna dawka E – składników:

KodNazwaZastosowanieMożliwe skutkiWystępowanie
w żywności
E 129Czerwień Allura Acbarwnikmoże nasilać objawy
astmy, wpływać na
nadpobudliwość
u dzieci, może
wywoływać raka
pęcherza (badania na
zwierzętach)
ciasto w proszku,
lekarstwa
E 124Czerwień koszenilowa Abarwniksenność, zmiany w
nerkach, mutagenny,
guzy wątroby (badania
na zwierzętach)
ciasta w proszku,
karma dla gryzoni,
lekarstwa
E 223Disiarczyn sodukonserwantastma, atopowe
zapalenie skóry,
reakcje alergiczne
suszone owoce,
produkty mączne,
chrzan w słoiku
E 224Dwusiarczyn potasukonserwatpodrażnienie dróg
oddechowych, przewodu
pokarmowego
musztarda
E 220Dwutlenek siarkikonserwatmoże zmniejszać
zawartość witamin
soki owocowe,
suszone owoce
E 310Galusan propyluprzeciwutleniaczdrgawki, duszności,
alergiczna reakcja
skóry i dróg
oddechowych
kostki rosołowe,
produkty zawierające
tłuszcz
E 621Glutaminian
monosodowy
wzmacniacz smaku i
zapachu
migrena, reakcje
alergiczne, migreny
zupy błyskawiczne i
w torebkach, przyprawy
do zup w płynie i w
proszku, parówki,
paluszki rybne
E 627Guanylan disodowywzmacniacz smaku i
zapachu
nie zalecany dzieciomprzyprawy w proszku,
sosy w proszku
E 414Guma arabskazagęstnik, stabilizator,
emulgator
może wywoływać
wzdęcia
jogurty, wyroby
cukiernicze
E 425Guma konjaczagęstnik, emulgator,
substancja żelująca
problemy przewodu
pokarmowego
parówki,
sosy mięsne
E 132Indygotynabarwnikreakcja alegricznasłodycze, lekarstwa
E 631Inozynian disodowywzmacniacz smaku i
zapachu
może powodować
podrażnienia przewodu
pokarmowego i
oddechowego
parówki, przyprawy
do zup
E 407Karagenzagęstniktrwają badania na
zwierzętach
słodycze, nabiał,
cukier żelujący,
parówki
E 150cKarmel amoniakalnybarwnik nadpobudliwość,
konwulsje, toksyczny
dla krwi (badania na
zwierzętach)
wyroby nabiałowe,
płatki śniadaniowe,
parówki, przyprawy
w płynie, ciemnie
pieczywo
E 120Karminabarwnikreakcje alergicznewyroby nabiałowe,
galaretka, budyń,
kisiel, napoje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *