Kolejny wpis z tej serii, więc i kolejne zagadnienie. Dziś chciałbym zatrzymać się chwilę przy temacie aromatów i barwników.
Wybierając się na zakupy coraz częściej mamy do czynienia z produktami i żywnością przetworzoną. Jedzenie które kupujemy nie ma już smaku tylko aromat i nie ma koloru tylko barwnik. W zasadzie gdy na opakowaniu produkt który chcemy kupić widnieje określenie: „sztucznie barwione i aromatyzowane” to wiemy, że ów barwnik i aromat są syntetycznie tworzone i nie występują naturalnie w przyrodzie. Wtedy sprawa wydaje się prosta: taki produkt odkładamy na półkę życząc producentom smacznego 🙂 . Uważam, że jest to kolejna niezbędna informacja znajdująca się na produkcie dzięki której możemy unikać „śmieciowego” i źle wpływającego na nasz organizm jedzenia.
A poniżej kolejna dawka E – składników:
Kod | Nazwa | Zastosowanie | Możliwe skutki | Występowanie w żywności |
E 129 | Czerwień Allura Ac | barwnik | może nasilać objawy astmy, wpływać na nadpobudliwość u dzieci, może wywoływać raka pęcherza (badania na zwierzętach) | ciasto w proszku, lekarstwa |
E 124 | Czerwień koszenilowa A | barwnik | senność, zmiany w nerkach, mutagenny, guzy wątroby (badania na zwierzętach) | ciasta w proszku, karma dla gryzoni, lekarstwa |
E 223 | Disiarczyn sodu | konserwant | astma, atopowe zapalenie skóry, reakcje alergiczne | suszone owoce, produkty mączne, chrzan w słoiku |
E 224 | Dwusiarczyn potasu | konserwat | podrażnienie dróg oddechowych, przewodu pokarmowego | musztarda |
E 220 | Dwutlenek siarki | konserwat | może zmniejszać zawartość witamin | soki owocowe, suszone owoce |
E 310 | Galusan propylu | przeciwutleniacz | drgawki, duszności, alergiczna reakcja skóry i dróg oddechowych | kostki rosołowe, produkty zawierające tłuszcz |
E 621 | Glutaminian monosodowy | wzmacniacz smaku i zapachu | migrena, reakcje alergiczne, migreny | zupy błyskawiczne i w torebkach, przyprawy do zup w płynie i w proszku, parówki, paluszki rybne |
E 627 | Guanylan disodowy | wzmacniacz smaku i zapachu | nie zalecany dzieciom | przyprawy w proszku, sosy w proszku |
E 414 | Guma arabska | zagęstnik, stabilizator, emulgator | może wywoływać wzdęcia | jogurty, wyroby cukiernicze |
E 425 | Guma konjac | zagęstnik, emulgator, substancja żelująca | problemy przewodu pokarmowego | parówki, sosy mięsne |
E 132 | Indygotyna | barwnik | reakcja alegriczna | słodycze, lekarstwa |
E 631 | Inozynian disodowy | wzmacniacz smaku i zapachu | może powodować podrażnienia przewodu pokarmowego i oddechowego | parówki, przyprawy do zup |
E 407 | Karagen | zagęstnik | trwają badania na zwierzętach | słodycze, nabiał, cukier żelujący, parówki |
E 150c | Karmel amoniakalny | barwnik | nadpobudliwość, konwulsje, toksyczny dla krwi (badania na zwierzętach) | wyroby nabiałowe, płatki śniadaniowe, parówki, przyprawy w płynie, ciemnie pieczywo |
E 120 | Karmina | barwnik | reakcje alergiczne | wyroby nabiałowe, galaretka, budyń, kisiel, napoje |
Najnowsze komentarze