Szkodliwe dodatki do żywności cz. 2

„E” dodatki to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawy jej smaku, wyglądu, trwałości lub innych właściwości. Zanim jednak poruszę ich temat chciałbym jeszcze na chwilę zatrzymać się przy etykiecie spożywczej i wartości energetycznej produkty.

Na etykiecie spożywczej mam podaną wartość energetyczną produkty, to znaczy ile dany produkt ma kalorii, a także jaka jest jego wartość odżywcza. Czyli procentowy udział białka, węglowodanów i tłuszczów. Warto zwrócić na to uwagę kupując nasze ulubione produkty. Dlaczego? Wróćmy do przykładu z poprzedniej części – syrop malinowy, zwracając uwagę na wartość energetyczną na etykiecie zauważamy (przynajmniej tak było na syropie, który sprawdzałem ale podejrzewam, że większość ma podobny skład), że w 100 g produkty udział węglowodanów to prawie 87 g. Oznacza to, że prawię 87% produktu stanowi cukier, a nie o to nam chodzi kupując taki syrop.

Wracając do E składników poniżej tabela, w której opiszę kolejno te składniki wraz z ich zastosowaniem, występowaniem oraz możliwymi skutkami.

KodNazwaZastosowanie
Możliwe skutkiWystępowanie
w żywności
E 6355- rybonukleotyd
disodowy
wzmacniacz
smaku
i zapachu
astma, nadpobudliwość, wysypki, niedozwolony w żywności
przeznaczonej dla dzieci
chipsy smakowe,
ciasta owocowe
E 950Acesulfam K substancja
słodząca
może wywołać
nowotwory (badania na
zwierzętach)
do słodzenia napojów,
leków, niskokalorycznych
produktów spożywczych
E 1422Acetylowany adypinian
diskrobowy
zagęstkinpowoduje mały przyrost masy ciała (badania na
zwierzętach)
sosy, keczupy
E 160bAnnatobarwnikmoże powodować
pokrzywkę, obrzęk
naczynioruchowy,
obniżenie ciśnienia
płatki śniadaniowe, żółty ser, kisiel, margaryna
E 951Aspartamsubstancja
słodząca
może powodować
podrażnienie układu
oddechowego,
oczu i skóry
napoje i produkty
typu light, jogurty,
wody smakowe,
lekarstwa
E 122Azorubinabarwnikmoże nasilać objawy
astmy i wpływać na
nadpobudliwość
u dzieci
lekarstwa, napoje
E 252Azotan postasukonserwant prawdopodobnie
rakotwórczy
warzywa nawożone
sztucznie, ser żółty
E 249 i 250Azotyn potasu i sodukonserwantypotencjalnie
rakotwórcze, mogą
powodować anemię
hemolityczną
parówki, sól peklująca,
pasztety, wędliny,
wędzone i marynowane
przetwory mięsne
E 211Benzoesan sodukonserwantpokrzywka, astma
reakcje alergiczne;
w kwaśnym roztworze
może wejść w reakcje
z kwasem askorbinowym
(wit. C), tworząc benzen,
który może powodować
białaczkę i inne
nowotowry
napoje, syropy owocowe,
keczup, majonez,
musztarda, wody
smakowe, cukier
żelujący, sos sojowy,
lekarstwa
E 133Błękit brylantowy FCFbarwnikastma, reakcje alergicznenapoje, płatki zbożowe,
lekarstwa
E 131Błękit patentowy Vbarwnikastma, pokrzywka,
nadpobudliwość,
reakcje alergiczne
produkty mleczne,
lekarstwa
E 320Butylohydro-
ksyanizol
przeciwutleniacz,
konserwat
może wywoływać reakcje
pseudo-alergiczne,
w połączeniu z dużą
ilością witaminy C może
wytwarzać wolne
rodniki, które mogą
uszkodzić DNA
kostki rosołowe,
produkty zawierające
tłuszcz
E 508Chlorek potasuregulator
kwasowotości
w małych ilościach
uznawany za
nieszkodliwy;
w większych może
powodować wymioty,
mdłości
mleko modyfikowane,
produkty o niskiej
zawartości sodu
E 151Czerń brylantowa PNbarwnikmoże nasilać objawy
astmy, wpływać na
nadpobudliwość u dzieci
brązowe sosy,
lekarstwa

Kolejne e składniki przy okazji następnego wpisu 🙂 . Miłej lektury !!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *