Szakszuka z kurkami – śniadanie prosto z bliskiego wschodu.

Szakszuka to moja propozycja na pyszne i sycące śniadanie prosto z bliskiego wschodu. Uwielbiam je przygotowywać ponieważ sam jej widok sprawia, że chce się jeść. A jeżeli chodzi o składniki możemy dodać wszystko na co mamy ochotę tak jak w przypadku frittaty na którą przepis znajdziecie tutaj i tutaj. Dzisiaj ja prezentuje Wam swoją wersje do której postanowiłem dodać między innymi kurki.

Do przygotowania szakszuki potrzebujesz
( 2 porcje ):


– Jajka 4 szt
– Szalotka 3 szt
– Papryka zielona 1 szt
– Pieczarki 100 g
– Pomidorki koktajlowe 100 g
– Czosnek 2 ząbki
– Kurki 200 g
– Pomidory krojone w puszcze 400 g ( 1 puszka )
– Oliwa z oliwek 2 łyżki
– Kumin 1 łyżeczka
– Sól i pieprz do smaku

Szakszuka, sposób przygotowania:

Na początek przygotujmy sobie wszystkie składniki abyśmy potem mogli je dodawać w odpowiedniej kolejności. Szalotkę i paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki a pieczarki w plastry. Kurki oczyszczamy i kroimy na kawałki wedle uznania ( ja tylko to większe kroiłem na pól, mniejsze zostawiałem w całości ). Natomiast czosnek siekamy jak najdrobniej.

Gdy mamy przygotowane wszystkie produkty możemy zaczynać 🙂 Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i szalotkę chwilę podsmażamy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy paprykę, po 2 minutach dokładamy na patelnie pieczarki i pomidorki koktajlowe. Wszystko mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Teraz kurki i kumin. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez kolejne 5 minut.

To był ostatni moment w którym mieszaliśmy naszą potrawę. Teraz gdy wszystko jest podsmażone dodajemy pomidory z puszki. Podsmażamy przez 3-5 minut bez mieszania. Następnie jajka wbijamy na pomidory. Całość przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy do momentu ścięcia białka ale pamiętajcie, że idealnie było by aby żółtko zostało płynne.

Nasza szakszuka gotowa 🙂 Smacznego !!

A wy przygotowujecie w domu szakszuke? Jeżeli tak dajcie znać co do niej dodajecie 🙂

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *