Szakszuka czyli śniadanie z Bliskiego Wchodu.

Co macie dziś na śniadanie? Ja przychodzę do Was z propozycją na jajka sadzone na pomidorach. Szakszuka bo tak nazywa się to danie z Bliskiego Wchodu i Afryki Północnej. Niby nic skomplikowanego ale bardzo smaczne. Jeżeli jesteście ciekawi jak je przygotować to zapraszam 🙂

Szakszuka. Składniki:


– Jajka 4 szt.
– Cebula 1 szt.
– Papryka czerwona 1 szt.
– Pomidory 4 szt.
– Kminek straty 1 łyżeczka
– Papryka wędzona 1/2 łyżeczki
– Oliwa
– Świeża kolendra
– Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Samo przygotowanie szakszuki nie zajmuje dużo czasu ani nie jest skomplikowane, atutem tego dania jeżeli chodzi o przygotowanie jest fakt, że wszystko robimy na jednej patelni. Zaczynamy!

Na patelni rozgrzewamy oliwę a w między czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gdy oliwa się rozgrzeje na patelnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy kminek oraz wędzoną paprykę. Podsmażamy przez ok. 2-3 minuty co raz mieszając.
W między czasie kroimy paprykę czerwoną w kostkę, ją również przekładamy na patelnie, gdy cebula będzie podsmażona. Wszystko mieszamy i podsmażamy kolejne dwie minuty.
A my w między czasie pokroimy sobie pomidory, jeżeli macie czas możecie je wcześniej obrać ze skórki ale nie musicie tego robić. Pomidory kroimy w kostkę, nie ma większego znaczenia jakiej wielkości i tak pomidory pod wpływem temperatury lekko się rozpadną. Gdy podsmażymy paprykę na patelnie dodajemy pomidory. Mieszamy i smażymy do momentu aż pomidory puszczą sok i zmiękną. Zajmie Nam to mniej więcej 10-15 minut.
Po tym czasie naszej patelni wbijamy 4 jajka (tak jak na jajka sadzone). Przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. I teraz wszystko smażymy ok. 7-10 minut aby nasze jajka się ścięły. Tutaj już od Was zależy czy wolicie jak żółtko zostaje w płynne czy nie.
Gdy jajka są gotowe zdejmujemy patelnie z ognia. A przed podaniem siekamy świeżą kolendrę i posypujemy nasze danie. I nasza szakszuka jest gotowa! Smacznego 🙂

Oczywiście dajcie znać w komentarzach jak smakowało 😉

A pod spodem możecie również zobaczyć jak wykonać szakszukę. Nie zapomnijcie zostawić łapki w góry i subskrypcji 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *