Syrop z buraka na kaszel i nie tylko.

Syrop z buraka

Syrop z buraka, który przyrządzały już nasze babcie nie tylko zwalcza kaszel i chrypkę ale również podnosi nam odporność i zmniejsza ryzyko nowotworów. Dodatkowo w burakach znajdują się takie witaminy jak C, A, E, K i witaminy z grupy B a ponadto składniki mineralne: żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, cynk i wapń. Syrop z buraka jest odpowiedni dla obu rodzajów kaszlu. Ponieważ działa skutecznie i przy kaszlu mokrym i suchym. A jeżeli nie tylko kaszel Was męczy przypominam o naturalnym antybiotyku.

Do przygotowania syropu potrzebujesz:
– burak 400 g
– cukier ok. 10 łyżeczek

Sposób przygotowania:
Przygotowanie syropu z buraka jest bardzo podobne do syropu z cytryny. Buraki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie kroimy je w plastry. Do wcześniej przygotowanego słoika (najlepiej wyparzonego ) układamy warstwami składniki. Na spód słoika kładziemy plaster buraka zasypujemy go łyżeczką cukru i tak do momentu skończenia się składników. Pamiętajmy tylko aby ostatnią warstwą był zawsze cukier. Słoik zakręcamy, potrząsamy aby składniki się wymieszały i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Przechowujemy syrop w lodówce. Aby nasz syrop z buraka miał szanse nam pomóc zaleca się go przyjmować dwa razy w ciągu dnia po łyżeczce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *