Świąteczna czekolada idealna na słodki prezent mikołajkowy.

Świąteczna czekolada jest idealnym słodkim dodatkiem do prezentu. Mikołajki zbliżają się wielkimi krokami macie już przygotowane prezent? Jest jeszcze troszkę czasu aby zaskoczyć swoich bliskich czymś co przygotujecie sami i co będzie słodkie i niestandardowe. Taką czekoladę możecie przygotować bardzo prosto i szybko. Dodatki, których użyjecie zależą tak na prawdę od Was i od upodobań waszych bliskich, których zamierzacie zaskoczyć tą słodką niespodzianką. Jesteście ciekawi co to jest ta świąteczna czekolada? Poznajcie 3 moje propozycje do jej przygotowania. Zapraszam 🙂

Świąteczna czekolada. Składniki:

Propozycja nr 1:


– Czekolada gorzka 3 tabliczki
– Suszona żurawina 15 g
– Orzechy włoskie 20 g
– Wiórki kokosowe ok. 5 g

Propozycja nr 2:


– Czekolada mleczna 2 tabliczki
– Czekolada gorzka 1 tabliczka
– Małe ciasteczka oreo 1 paczka ( 44 g )
– Płatki migdałów ok. 5 g

Propozycja nr 3:


– Czekolada biała 2 tabliczki
– Czekolada gorzka 1 tabliczka
– Suszone figi 40 g
– Suszone morele 25 g

Sposób przygotowania:

Wszystkie trzy propozycje nie różnią wykonywaniem czynności w przygotowaniu, różnią się jedynie składnikami. To co gotowi? Zaczynamy!

W kąpieli wodnej rozpuszczamy jedną tabliczkę gorzkiej czekolady ( jeżeli wykonujecie wszystkie 3 propozycje to z każdej z nich rozpuszczacie jedną gorzką czekoladę). Pozostałe dwie czekolady ( w zależności, którą propozycje robicie te używacie ) układamy na papierze do pieczenia płaską stroną do góry. Gdy gorzka czekolada się rozpuszcza możemy zająć się przygotowanie pozostałych składników.

Tak więc kolejno:
Propozycja nr 1 – siekamy orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę.
Propozycja nr 2 – siekamy płatki migdałów oraz kruszymy ciasteczka oreo
Ostatnia propozycja nr 3 – siekamy suszone morele oraz kroimy na mniejsze kawałki suszone figi.

Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki i rozpuszczoną gorzką czekoladę możemy wszystko składać w jedną całość. Kolejność wykonywania czynności opiszę na pierwszej propozycji, ze wszystkimi robicie tak samo tylko zmieniacie składniki. Na ułożone na płasko czekolady rozsmarowujemy ( nie musi być dokładnie ) rozpuszczoną gorzką czekoladę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. W tym przypadku orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Lekko uciskamy je do czekolady i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie wszystko łyżeczką polewamy z góry pozostałą rozpuszczoną czekoladą. I wstawiamy do lodówki lub odstawiamy w chłodne miejsce do momentu wystygnięcia. W lodówce nie potrwa to dłużej niż 30 minut.

I w taki oto sposób nasza świąteczna czekolada jest gotowa! Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba. Zróbcie go i zaskoczcie swoich bliskich!! Smacznego 🙂

A jeżeli jesteśmy przy świątecznym temacie to widzieliście już mój przepis na piernik dojrzewający? Jeżeli nie to znajdziecie go tutaj.

Gdybyście jeszcze nie wiedzieli to oprócz bloga prowadzę jeszcze vbloga na YouTube i zapraszam Was serdecznie do śledzenia na bieżąco oraz zasubskrybowania mojego kanału! A gdy dodatkowo klikniecie przycisk dzwoneczka to YouTube będzie Was powiadamiać o wszystkich nowościach, które pojawią się na kanale. Mój kanał znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.