Stek wołowy z czosnkiem i rozmarynem.

Dziś uczta dla mięsożerców czyli stek 🙂 Przygotowałem go z czosnkiem i rozmarynem. Każdy kto chociaż raz jadł steka to wie, że jest to rewelacyjne danie. Ja za każdym razem jak tylko mam możliwość wracam do niego 🙂 A jeszcze gdy w powietrzu oprócz zapachu smażonego mięsa unosi się zapach czosnku i rozmarynu to od razu chce się jeść. Dość gadania bo już ślinka cieknie 🙂 Bierzemy się do roboty. Zapraszam 🙂

Stek wołowy. Składniki:


– Stek z rostbefu 3 szt. ok. 240-280 gram każdy
– Świeży rozmaryn
– Czosnek 3 ząbki
– Masło ok. 90 gram
– Olej
– Sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniemy przygotowanie naszych rewelacyjnych steków. Kilka słów o patelni, której użyłem. Myślę, że warto jej chwilę poświęcić. Jakiś czas temu znalazłem w internecie sklep, w którym tą patelnie kupiłem. Jest nią patelnia żeliwna Enders. I ku mojemu zdziwieniu mięso „zachowywało” się na niej bardzo dobrze. Nie przypalało się i smażyło równomiernie. Atutem tej patelni jest też to, że w całości jest żeliwna, więc można spokojnie zapiekać w niej dania w piekarniku. Uważam, że mimo to iż marka Enders jest nowością na naszym rynku to patelnia jest godna polecenia. Kupiłem ją w sklepie internetowym decofire, w którym myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja oprócz patelni polecam jeszcze zajrzeć na dość ciekawą ofertę, w której znajdziecie porządne grille gazowe. Dość pisania bierzemy się do roboty.

Zanim przejdziemy do samego smażenia musimy pamiętać, że mięso powinno się wyjąć z lodówki przynajmniej godzinę wcześniej. Następnie mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. A następnie na rozgrzaną patelnie dodajemy olej i układamy nasze steki. Pamiętajcie aby w czasie smażenia ich nie ruszać, jedyną czynność jaką wykonamy to przekręcenie ich na drugą stronę. Do tego też nie używajcie widelca tylko szczypce. Jeżeli chodzi o czas przekręcania mięsa jest to zależne od Waszego upodobania co do stopnia wysmażenia. Ja mięso przekręcam po około 1,5 minucie. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę dodajemy na patelnie masło, obrane i zgniecione ząbki czosnku oraz świeże gałązki rozmarynu. Gdy masło się rozpuści podlewamy za pomocą łyżki smażone steki ( drugą stronę zazwyczaj też smażę około 1.5 minuty ). Usmażone steki przekładamy na drewnianą deską i dajemy im odpocząć około 5 minut. Po tym czasie przekładamy je na talerz, dekorujemy świeżym rozmarynem, ziarnami pieprzu i posypujemy gruboziarnistą solą. I w taki oto sposób stek wołowy jest gotowy 🙂 Taka uczta zaspokoi każdego mięsożercę! Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.