Spaghetti z czerwonym winem.

Gdy znudziło się Wam standardowe spaghetti, koniecznie spróbujcie mojej propozycji. Można ją wykorzystać jako obiad ale też jako romantyczna kolacja 🙂

Do przygotowania spaghetti potrzebujesz ( 4 porcje ):
– 500 g makaronu spaghetti ( 788,5 Kcal )
– 500 ml wina czerwonego ( u mnie było wytrawne ) ( 340 Kcal )
– 700 ml wody ( 0 Kcal )
– 15 g masła ( 107,5 Kcal)
– 100 g orzechów nerkowca ( 553 Kcal )
– 70 g czarnych oliwek ( 92,4 Kcal )
– 100 g szynki parmeńskiej ( 222 Kcal )
– 3 ząbki czosnku ok. 15 g ( 24 kcal )
– 50 g parmezanu ( 215,7 Kcal )
– sól i pieprz do smaku
Łącznie kcal: 2343,1
Jedna porcja kcal: 585,77

Sposób przygotowania:
To danie nie wymaga od Nas poświęcania dużo czas a dodatkowo przygotujemy je w jednym garnku :). Na początku do garna dodaj wino i wodę i podgrzej, po zagotowaniu dodaj sól i makaron. Gdy makaron się ugotuje odstaw go do miski a z garnka wylej część płynu ( zostaw sobie w nim 1/4 płynu ). Następnie dodaj do garnka masło, pokrojone oliwki, szynkę i czosnek. Gotuj ok. 5 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Po upływie tego czasu dodaj do garnka makaron i połowę startego parmezanu wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. Podając na talerz posyp startym parmezanem. Smacznego !!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *