Spaghetti cytrynowe. Danie w mniej niż 15 minut.

Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam Wam spaghetti cytrynowe 😉 Danie szybkie, proste, składające się tylko z kilku składników a zarazem pyszne i zaskakujące smakiem. Gdy pierwszy raz zobaczyłem ten przepis od razu pomyślałem sobie, że musze go zrobić. I nie żałuje. Smak parmezanu przełamany świeżością cytryny to połączenie wręcz idealne. Musicie koniecznie sami spróbować. Zapraszam 🙂

Spaghetti cytrynowe. Składniki:

Składniki podaje na jedną porcję.
– Makaron spaghetti 100 g
– Starta skórka z jednej cytryny
– Sok z 1/2 cytryny
– Parmezan tarty 40 g
– Oliwa z oliwek 3 łyżki
– Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynamy od wstawienia osolonej wody na makaron. W momencie gdy woda zacznie się gotować my zaczniemy przygotowywać nasze danie.

Do gotującej się wody wrzucamy porcję makaronu. W między czasie ścieramy do głębszego talerza skórę z jednej cytryny. Dodajemy do niej sok, oliwę oraz tarty parmezan. Doprawiamy solą do smaku.

Następnie gdy nasz makaron się ugotuje przekładamy go bezpośrednio z garnka, w którym się gotował ( bez przecedzania ) do talerza gdzie czeka reszta składników. Wszystko dokładnie mieszamy aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Następnie przekładamy na talerz, z którego będziemy nasz obiad spożywać. Ewentualnie możecie jeszcze udekorować danie świeżą bazylią. I nasze spaghetti cytrynowe jest gotowe! Mówiłem, że szybko i prosto? Smacznego!!

Jeżeli macie ochotę na inny szybki makaron na obiad koniecznie sprawdźcie spaghetti z pesto i orzechami. Przepis znajdziecie tutaj.

Gdybyście jeszcze nie wiedzieli to oprócz bloga prowadzę jeszcze vbloga na YouTube i zapraszam Was serdecznie do śledzenia na bieżąco oraz zasubskrybowania mojego kanału! A gdy dodatkowo klikniecie przycisk dzwoneczka to YouTube będzie Was powiadamiać o wszystkich nowościach, które pojawią się na kanale. Mój kanał znajdziecie tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.