Sos winegret. Jak go przygotować?

Sos winegret chyba znany prawie wszystkim. Często używamy go do sałatek ale też jego smak doskonale pasuje do owoców morza. Niby wszyscy znają ale czy wiedzą jak go zrobić? Po co kupować gotowy jak jego przygotowanie nie jest trudne, bo zajmuje maksymalnie 3 minut a i składniki są ogólnodostępne. Jeżeli jesteście ciekawi jak go przygotować to oczywiście zapraszam 🙂

Sos winegret. Składniki:

Oliwa z oliwek 30 ml
Sok z cytryny 10 ml
Musztarda pół łyżeczki
Szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Przygotowanie jest banalne. Taki tradycyjny sos składa się tak na prawdę z dwóch podstawowych elementów. Jest to olej i ocet. Ja zawsze ocet zamieniam na sok z cytryny. Po prosty lepiej mi wtedy smakuje. Jednak swój winegret podkręcam jeszcze w smaku musztardą i tak zrobimy też dzisiaj. Zaczynamy!

Najlepiej jak składniki wylądują w słoiczku z przykrywką będzie Nam łatwiej wymieszać sos.
Do słoiczka wlewamy wyciśnięty sok z cytryny (jeżeli ktoś ma ochotę może jeszcze teraz dodać soli). Następnie dodajemy oliwę, musztardę oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Słoiczek zakręcamy i wstrząsamy tak długo, aż składniki się ze sobą połączą i sos lekko zgęstnieje.

I nasz sos już jest gotowy! Możecie robić pyszne sałatki z winegretem. Oczywiście dajcie znać jak Wam poszło 😉

A korzystając jeszcze z okazji przypomnę Wam abyście zajrzeli na mój kanał na YouTube, który znajdziecie klikając tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *