Sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu.

Jutro obchodzimy światowy dzień pieczarki i z tego powodu postanowiłem pokazać Wam sos pieczarkowy. Szybki i prosty w przygotowaniu ale troszkę różniący się od takiego standardowego, czyli ze śmietanką 30%. W mojej propozycji jednak, pojawiają się dwa inne składniki, które nadają naszemu sosowi ciemny kolor. A zagęszczamy go odrobiną mąki z wodą. Zresztą zaraz wszystko Wam wyjaśnię 🙂

Do przygotowania sosu pieczarkowego potrzebujesz:


– Pieczarki 500 g
– Cebula 2 szt
– Czosnek 3-4 ząbki
– Masło 60 g
– Kurkuma 2 łyżeczki
– Sos sojowy 3 łyżki
– Świeży rozmaryn 3 gałązki
– Bulion/Woda 300 ml
– Oliwa 2 łyżki
– Mąka 1 łyżka
– Woda 4 łyżki
– Sól i pieprz do smaku

Sos pieczarkowy. Sposób przygotowania:

Przygotowanie sosu nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Tak naprawdę możemy go podać do ziemniaków, ryżu, placków ziemniaczanych, a nawet do pieczonych mięs. Jest uniwersalny a przede wszystkim bardzo smaczny. Bierzemy się do roboty 🙂

Zaczynam od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek obieramy a pieczarki oczyszczamy. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry a pieczarkę w pól plasterki ( aczkolwiek tutaj macie dowolność, bo jeżeli ktoś lubi większe kawałki pieczarki w sosie to polecam pokroić na ćwiartki ). Teraz już zaczynamy przygotowywać sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Przesmażamy na średnim ogniu około 3 – 4 minuty a następnie dodajemy nasze pieczarki. Wszystko razem podsmażamy ( nie mieszając ) przez około 10 minut albo do momentu jak zobaczymy, że pieczarki są już miękkie. Następnie dodajemy świeży rozmaryn, kurkumę i sos sojowy. Zmniejszamy ognień i wszystko ze sobą mieszamy. Po 3 minutach dodajemy zimne masło ( najlepiej prosto z lodówki) a w między czasie, gdy będzie się rozpuszczać przygotowujemy zawiesinę z mąki do zagęszczenia sosu.

Mąkę mieszamy z wodą tak aby nie było grudek i wlewamy do gorącego sosu. Wszystko jeszcze gotujemy około 5 minut, w tym czasie mąka nam zagęści sos. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Nasz sos pieczarkowy gotowy!! Smacznego!!

Jakie są wasze ulubione dania z pieczarką w roli głównej? Dajcie koniecznie znać w komentarzach pod wpisem lub na mojej stronie na Facebooku.

 

1 komentarz

  1. Ja nie umiem wybrać ulubionego dania z pieczarek, wszystkie są pyszne. A sos pieczarkowy to takie must do 😉 Zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *