Som Tam / Papaya Salad – czyli sałatka z zielonej papai

Papaya salad to kolejna moja propozycja z kuchni azjatyckiej. Jest to najostrzejsza sałatka jaką miałem okazje jeść w Tajlandii. Głównym składnikiem jest niedojrzała zielona papaja, która doskonale przenosi inne smaki. Sałatka jest jednocześnie piekielnie ostra ale i orzeźwiająca. Gdy byłem w Tajladnii było to danie, które jadłem prawie tak często jak zupę Tom Yum. Przepis na nią znajdziecie tutaj. Zawsze była przygotowywana na świeżo w dużym glinianym moździerzu. My też sobie dzisiaj taką przygotujemy 🙂

Zanim przedstawię Wam co jest potrzebne na przygotowanie papaya salad chciałbym się na chwilę zatrzymać przy głównym składniku. Zielona papaja jest w Polsce chyba niedostępna świeża ( przynajmniej ja się nie spotkałem ). Więc pytanie gdzie ją kupić? Musicie poszukać u siebie w mieście jakiegoś sklepu z kuchniami świata albo jakieś azjatyckie delikatesy i tam powinniście znaleźć mrożoną zieloną papaje.

Do przygotowania papaya salad potrzebujesz ( 2 porcje ):

– Zielona papaje 500 g
– Czosnek 2 ząbki
– Papryczki chili 2 -3 ( w przepisie z Tajlandii jest podane 1-3 chilli na jedną porcje, wydaje mi się że optymalnie jest 2 papryczki na 2 porcje chyba, że ktoś je bardzo ostro to zdecydowanie 3 papryczki)
– Zielona fasolka szparagowa 150 g
– Pomidorki koktajlowe 5-6 szt
– Orzechy nerkowca ( lub ziemne) 2 łyżki
– Sos rybny 2 łyżki
– Cukier palowy ( może być cukier brązowy) 1 łyżka
– Pasta z Tamaryndowca 1 łyżka
– Sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:

Zanim zaczniemy mieszać składniki lepiej jest sobie wszystko odpowiednio przygotować. Wtedy złożenie całej sałatki zajmie nam zaledwie 15 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie rozdrabniamy ( ja użyłem do tego noża, z grubsza siekając orzechy ).Obieramy czosnek, papryczki chilli kroimy na pół i wyciskamy sok z limonki a pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Papaje kroimy w zapałki ( zazwyczaj mrożona jest już pokrojona ) a fasolkę szparagową przekrajany na pół w poprzek.

Gdy wszystko mam przygotowane i pod ręką możemy zaczynać. Do przygotowania sosu do sałatki będziemy potrzebowali moździerza. Wrzucamy do niego papryczki chilli i czosnek. Rozgniatamy wszystko tłuczkiem. Następnie dodajmy cukier palmowy, sos rybny, pastę z tamaryndowca i sok z limonki. Nadal ubijamy wszystko przez chwilę tłuczkiem. Teraz dodajemy pomidorki koktajlowe i wszystko mieszamy ale już nie tłuczkiem a łyżką. Sos mamy już gotowy.

Do miski przekładamy papaje i fasolkę. Mieszamy je łyżką lekko ugniatając. Następnie dodajemy przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy. Po nałożeniu na talerz posypujemy uprażonymi orzechami i sałatka gotowa. Smacznego!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *